Online izložba “Mukabela i rukopisni džuzevi Kur’ana”

Online izložba “Mukabela i rukopisni džuzevi Kur’ana”

Povodom nastupajuće mubarek noći Lejletu-l-bedr, Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu pripremila je online izložbu pod nazivom “Mukabela i rukopisni džuzevi Kur’ana”. Izložba ima za cilj predstaviti jednu lijepu i višestruko korisnu tradiciju učenja mukabele kao izraz poštovanja prema Riječi Božijoj koje se na našim prostorima iskazivalo i iskazuje na razne načine.

U prvom dijelu izložbe, putem dokumenata, fotografija, natpisa iz periodičnih i monografskih publikacija, predstavljena je tradicija učenja mukabela, koja je duboko prisutna i ukorijenjena u džamijama širom Bosne i Hercegovine. Drugi dio izložbe, osim predstavljanja bogato ukrašenih rukopisnih duževa Kur’ana, koji se čuvaju u fondovima Biblioteke, ima za cilj ukazati na poštovanje i ljubav koju muslimani Bosne i Hercegovine iskazuju prema Kur’anu, prvenstveno putem usklađivanja vlastitog života sa njegovim sadržajem, a zatim učenjem, pamćenjem, skrušenim slušanjem i kaligrafskim ispisivanjem kur’anskoga teksta, te propisanim odijevanjem, uzimanjem abdesta, držanjem Kur’ana na propisanoj visini i adekvatnom mjestu itd. U ovom dijelu izložbe prisjećamo se naših dobrih vakifa koji su prilikom izgradnje džamija imali običaj da za džamiju uvakufe određen broj rukopisnih Kur’ana uvezanih po džuzevima, rahli, peštahti, sanduka/škrinja i drugog materijala potrebnog za lijepo i adekvatno učenje i čuvanje Kur’ana.

Izložbu je pripremio Meho Manjgo, a tehnički uredio Ali Drkić. Izložbu je moguće pregledati na ovom linku. Radi boljeg prikaza na mobitelu, potrebno je instalirati Prezi Viewer aplikaciju za Android ili Iphone koristeći ovaj preporučeni link ili pregledāti u Chrome pregledniku.