Posjeta direktora Odjela za biblioteke i muzeje Gradske uprave Istanbula, gospodina Ramazana Mindera

Posjeta direktora Odjela za biblioteke i muzeje Gradske uprave Istanbula, gospodina Ramazana Mindera

Direktor Odjela za biblioteke i muzeje Gradske uprave Istanbula, gospodin Ramazan Minder, boravio je u radnoj posjeti Gazi Husrev-begovoj bibiloteci, u subotu, 23. septembra, 2017. godine.
Gospodin Minder se zanimao za način organizacije bibliotečkih aktivnosti i procesa unutar GHB, fizičke uslove smještaja pojedinih unikatnih i raritetnih zbirki, te mogućnosti dalje saradnje Gradske uprave Istanbula i Gazi Husrev-begove biblioteke.
Izrazio je spremnost na podjelu iskustava institucije koju predvodi, a u čijim zbirkama se nalaze mnogobrojne specijalne zbirke, kao što su zbirke rukopisa, raritetnih serijskih publikacija, muzejskih artefakata i slično. Također, je izrazio spremnost na zajedničko provođenje projekata iz navedenih oblasti.
Saradnja između spomenutog Odjela i Gazi Husrev-begove biblioteke postoji već nekoliko godina. Gazi Husrev-begova biblioteka se koristila iskustvima na projektima digitalizacije rukopisnih i raritetnih zbirki biblioteke Atatürk Kitaplığı, koja je izvršila digitalizaciju 40.000 raritetnih štampanih djela na arapskom, perzijskom i osmanko-turskom jeziku u svome posjedu. S druge strane, GHB je podijelila svoja iskustva u procesu namjenske gradnje nove zgrade Biblioteke, u kontekstu izrade plana za gradnju nove zgrade Javne biblioteke grada Istanbula.
Odjel za biblioteke i muzeje Gradske uprave Istanbula, sa svoje 22 podružnice širom Istanbula, je najznačajnija javna institucija u oblasti bibliotekarstva u gradu Istanbulu. Najpoznatija biblioteka nosi naziv „Atatürk Kitaplığı” i smještena je na centralnom gradskom trgu Taksim. Danas je to biblioteka sa najširim spektrom aktivnosti, namijenjena za uzraste od učenika osnovne škole do studenata mnogobrojnih univerziteta. Knjižni fond dostiže broj od 500.000 štampanih publikacija, među kojima je i specijalna zbirka rukopisa, karata, raritetnih štampanih publikacija i fotografija sa 50.000 jedinica. U digitalnom repozitoriju korisnicima je na usluzi preko milion digitalnih snimaka raznih zbirki i fondova.
U pratnji direktora Mindera, bio je i mr. Nusret Čolo, u ime Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine.