Promocija Monografije Gazi Husrev-begove biblioteke u Gradačcu

Promocija Monografije  Gazi Husrev-begove biblioteke u Gradačcu

Na poziv Medžlisa IZ-e Gradačac u petak, 8. decembra 2017. godine u sali nekadašnje Murat-kapetanove medrese u Gradačcu održana je promocija Monografije Gazi Husrev-begove biblioteke. Ovo je bila treća promocija ove publikacije, koja je i ovaj put privukla pažnju velikog broja posjetilaca. Promociju je otvorio glavni imam Medžlisa mr. Nusret-ef. Kujraković i tom prilikom istakao važnost Biblioteke kao kulturne i naučnoistraživačke institucije.

Od promotora prvi je uzeo riječ direktor mr. Osman Lavić, koji je govoreći o historijatu Gazi Husrev-begove biblioteke istakao da je ona bila prva javna biblioteka u Bosni i Hercegovini, a možda i u regiji. Osnovana je iste godine kad i Nacionalna biblioteka Francuske, i u svojim fondovima sačuvala je stotine privatnih i desetine školskih, džamijskih i javnih biblioteka. Između ostalih, u njoj su pohranjene i biblioteke iz Gradačca kao što su biblioteka Svirac medrese, privatne biblioteke Murad-kapetana i njegovog brata Bekira Gradaščevića, te javna biblioteka Halil-ef. Trepanića iz Gračanice.

Hafiz Hamza Lavić predstavio je sadržaj Monografije i tom prilikom sa nekoliko rečenica osvrnuo se na svako od 14 poglavlja. Ovo je prva monografija Biblioteke u njenom 480. godišnjem radu iz pera njenih uposlenika, rađena na osnovu arhive Biblioteke što joj daje težinu naučnoistraživačke publikacije.

Treći promotor Ruhulah Hodžić, također uposlenik Biblioteke, govorio je o Odjelu za konzervaciju i restauraciju koji je smješten u ovoj instituciji. Rukopisna i uopće dokumentaciona građa Biblioteke je, za razliku od biblioteka na Istoku, u dosta dobrom stanju, zbog povoljnih klimatskih prilika. Odjel za konzervaciju i restauraciju je relativno nova djelatnost na našim prostorima i zbog toga pobuđuje posebnu pažnju kako posjetilaca tako i turista.

Na kraju direktor Biblioteke je poklonio Monografiju biblioteci Medžlisa IZ-e Gradačac, dvjema osnovnim školama i gradskoj biblioteci ”Alija Isaković” iz Gradačca. Domaćini su uzvratili poklonom kompletnog časopisa Divan i monografije gradske biblioteke.

Pažnja s kojom su prisutni saslušali promociju, te pitanja i komentari na kraju potvrda su da se rad i aktivnosti Biblioteke prate u našim džematima, te da njena postignuća doživljavaju vlastitim uspjehom u prezentiranju naše zajedničke kulturne baštine.