Rukopisi u islamskoj umjetnosti

Rukopisi u islamskoj umjetnosti

Institut Yunus Emre je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci organizovao panel na temu ”Rukopisi u islamskoj umjetnosti” na kojem su prisutni imali priliku slušati predavanja uvaženih profesora o tradicionalnim umjetnostima, knjigovestvu, ebruu, kaligrafiji i tezhibu koji se koriste u izradi rukopisnih knjiga.

Najveći dio publike činili su studenti Akademije lijepih umjetnosti, arheologije i svi oni koji gaje interes ka tradicionalnim umjetnostima. Među gostima bili su i cijenjeni profesori i istraživači čija interesna polja imaju dodira sa ovom temom.
Na panelu su učestvovali profesor na Akademiji likovnih umjestnosti u Sarajevu, prof. dr. Ćazim Hadžimejlić, profesor na Katedri za historiju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dr. Haris Dervišević i profesorica tezhiba Yasemin Demir.

Prof. dr. Ćazim Hadžimejlić govorio je o knjigovestvu u islamskoj umjetnosti. Objasnio je proces nastajanja jedne knjige u kojem učestvuje više od jednog umjetnika i koji može trajati i po nekoliko mjeseci.
Umjetnica i profesorica na kursu tezhiba u Institutu Yunus Emre, Yasemin Demir dala je osnovne informacije o ovoj umjetnosti koja u Bosni i Hercegovini i nije toliko poznata. Nakon što je prisutnima objasnila koji motivi se koriste u ovoj umjetnosti i koji su materijali potrebni u izradi tezhiba dodala je: ”Ako je cilj jednog kaligrafa da ispiše Časni Kur’an svojom rukom na najljepši mogući način, cilj jednog umjetnika iluminacije/tezhiba je da ga učini atraktivnim i ukrasi na najprihvatljiviji i najljepši način.” a u daljem izlaganju ukratko je objasnila koji se to dijelovi Kur’ana ukrašavaju i na koji se to način radi.

Dr. Haris Dervišević je govorio o historiji kaligrafije, vrstama pisma, te o karakteristikama značajnih kaligrafa i njihovih dijela, a na kraju je naveo i primjere upotrebe kaligrafije u modernoj umjetnosti. Također, dr. Dervišević naveo je da je ova kulturna ostavština, ostavština zajedničke civilizacije, te je prisutnima govorio i o značajnim kaligrafima s prostora Bosne i Hercegovine.