Saradnja sa Muzejom islamske umjetnosti u Dohi

Saradnja sa Muzejom islamske umjetnosti u Dohi

Gazi Husrev-begovu biblioteku je 26.10.2017. godine posjetila gospođa Shaika Nasser al-Nasser, šefica postavki u Muzeju islamske umjetnosti u Dohi, glavnom gradu Države Katar.
Ona se sastala sa direktorom Biblioteke, mr. Osmanom Lavićem, u prisustvu članova Organizacionog odbora Međunarodnog simpozija ”Islamska umjetnost u Bosni i Hercegovini” koji je održan prethodnog dana.
Na sastanku se razgovaralo o mogućim vidovima saradnje Gazi Husrev-begove biblioteke i Muzeja islamske umjetnosti u Dohi. Spremnost na saradnju izrazile su obje strane, posebno na polju muzeologije, restauracije i konzervacije, zajedničkih online baza, te razmjene iskustava u prikupljanju, smještaju i pravilnom očuvanju muzejskih artefakata i kulturne baštine.
Direktor Lavić je posebno naglasio značaj saradnje sa kulturnim institucijama Države Katar budući da je nova zgrada Biblioteke izgrađena uz finansijsku podršku vlade i naroda te države. Izražena je nada da će i ova posjeta biti jedan od mostova za uspostavljanje što čvršćih veza sa prijateljskim narodom i srodnim institucijama Katara.