Svečano obilježena 479. godišnjica postojanja Gazi Husrev-begove biblioteke

Svečano obilježena 479. godišnjica postojanja Gazi Husrev-begove biblioteke

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, 15.01. 2016. godine, upriličena je svečanost u povodu 479. godišnjice postojanja. Tom prilikom, stručno predavanje na temu ”Gazi Husrev-begova biblioteka kao kulturno-naučna ustanova” održao je dr. Mustafa Jahić, a svečano je otvorena i izložba pod nazivom ”Bosanske vasijjetname na osmanskom jeziku”, autorice Azre Gadžo-Kasumović.

Cilj ove izložbe je upoznati javnost sa specifičnim dokumentima koji svjedoče o veoma važnom segmentu bošnjačke tradicije i vjerske prakse. Vasijjetname su specifični dokumenti koji se mogu definirati kao bosanske oporuke ili testamenti na osmanskom jeziku. U Gazi Husrev-begovoj biblioteci nalazi se oko devedeset originala ovakvih vasijjetnama koje se, uglavnom, odnose na period između 1762. i 1936. godine. Najbrojnije sačuvane vasijjetname nastale su u austrougarskom periodu od 1878 -1900. godine. Čin sastavljanja vasijjetname je vidljivi i vanjski izraz pokajanja oporučitelja svjesnog bliskosti smrti. S te strane tekstovi osmanskih vasijjetnama nose važnu duhovnu poruku i pouku, te imaju i edukativan značaj za oporučiteljeve nasljednike, ali i za sve njene čitatelje.

Izložba će biti otvorena do 15.03.2016. godine

Na svečanosti je dodijeljena i vakufnama gospođi Muniri Smajlović, supruzi rahmetli dr. Ahmeda Smajlovića, poznatog alima, dugogodišnjeg rukovodioca Islamske zajednice, profesora Fakulteta islamskih nauka i vrsnog poznavaoca filozofije arapske književnosti i islamskih nauka. Iza sebe je ostavio izuzetno bogatu biblioteku koju je njegova supruga, početkom ove godine, u cjelosti (oko 6000 jedinica) poklonila Gazi Husrev-begovoj biblioteci.