VI susreti bibliotekara zaposlenih u bibliotekama u okviru Islamske zajednice u BiH

VI susreti bibliotekara zaposlenih u bibliotekama u okviru Islamske zajednice u BiH

U okviru Manifestacije „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“ koju Gazi Husrev-begova biblioteka organizira drugu godinu u povodu obilježavanja godišnjice uspostavljanja UNESCO registra Memory of the World, 6.11.2023. godine održani su VI susreti uposlenika i bibliotekara zaposlenih u bibliotekama koje djeluju u okviru Islamske zajednice u BiH.

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, kao depozitna i centralna biblioteka Rijaseta Islamske zajednice u BiH, u svom planu rada je predvidjela uspostavljanje saradnje i uvezivanje svih biblioteka koje djeluju u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Organiziranje ovih susreta započelo je 2018. godine s ciljem ciljem umrežavanja, edukacije, te međusobne saradnje i podrške.

Na ovogodišnjim susretima bilo je prisutno oko 50 bibliotekara, a na samom početku pozdravne riječi i riječi dobrodošlice prisutnima je uputio direktor GHB mr. Osman Lavić.

Stručno predavanje na temu bibliografija održao je prof. dr. Enes Kujundžić, a nakon toga organiziran je zajednički obuilazak izložbe “Pod nebom vedre vjera: Islam i Evropa u iskustvu Bosne” u Colegium Artistucumu.