Završena međunarodna konferencija o islamskoj ekonomiji i finansijama

Završena međunarodna konferencija o islamskoj ekonomiji i finansijama

U petak, 21. novembra 2014. godine uspješno je okončana međunarodna konferencija o islamskoj ekonomiji i finansijama pod nazivom ”Sarajevo Islamic Finance and Economics Conference 2014” (SIFEC) koja je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Konferencija je organizovana pod nazivom “New Challenges for Islamic Economics and Finance Development” (Novi izazovi za islamsku ekonomiju i razvoj finansija). Radi se o jedinoj konferenciji u oblasti islamske ekonomije i finansija u ovom dijelu Evrope, a okupila je brojne domaće i međunarodne eksperte iz oblasti islamske ekonomije i finansija.
Konferenciju je organizovalo Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije u saradnji sa partnerima.

Sarajevska konferencija tretirala je savremena pitanja u oblasti islamske ekonomije, bankarstva i finansija, a posebno sukuk – islamske obveznice. Generalno, islamske finansije predstavljaju jedan od najbrže rastućih segmenata globalnih finansija koje zaokupljuju pažnju ne samo teoretičara, već i praktičara.

Završena međunarodna konferencija o islamskom bankarstvu i finansijamaGlavni cilj Konferencije bio je da okupi eksperte iz oblasti islamske ekonomije, bankarstva i finansija, koji će prezentirati svoje naučno-istraživačke radove, ali i razmijeniti iskustva iz ove značajne naučne oblasti.

Za konferenciju je bilo prijavljeno preko stotinu radova autora iz 22 zemlje, a na samoj konferenciji priliku da prezentiraju svoje radove dobilo je oko trideset autora. Uvodni govor je održao dr. Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, a na otvaranju skupa obratili su se i dr. Abdul Ghafar Ismail iz Islamic Research and Training Instituta, kao i ambasador Velike Britanije u BiH, njegova ekselencija gosp. Edward Ferguson.

Konferenciju je zvanično otvorio guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine, dr. Kemal Kozarić, a radnom dijelu konferencije prisustvovao je veliki broja gostiju i učesnika iz javnog, akademskog i poslovnog života iz zemlje i inostranstva.

Suorganizatori konferencije bili su: Islamic Research and Training Institute IDB-Islamic Development Bank iz Saudijske Arabije, Centar za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, University of Bolton, Bosna Bank International, Centar za napredne studije (CNS), te Evropsko udruženje za bankarsku historiju iz Frankfurta. Sponzori konferencije su BH Telekom i SASE.

Organizacijom ove konferencije Sarajevo je potvrdilo lidersku poziciju iz oblasti islamskih finansija u ovom dijelu Evrope. Učesnici konferencije su nakon radnog dijela konferencije imali priliku uživati u ljepotama Mostara i drugih mjesta u Hercegovini.

Izvor: cns.ba