Znanstveno-stručni skup

Znanstveno-stručni skup

U okviru 4. susreta konzervatora-restauratora arhivskog gradiva, knjižnične građe i umjetnina na papiru u organizaciji Državnog arhiva u Rijeci u saradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Sveučilištem u Dubrovniku, održan je četvrti po redu znanstveno-stručni skup koji okuplja konzervatore-restauratore i ostale stručnjake zaposlene u arhivima, knjižnicama, muzejima, restauratorskim zavodima, sveučilištima i srodnim ustanovama iz Hrvatske i inozemstva koji se bave zaštitom arhivskog gradiva, knjižnične građe i umjetnina na papiru.

Skup se održan od 8 – 9. 11.2023. u Guvernerovoj Palači, zgradi Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Prvog dana skupa uzela je učešće i uposlenica Gazi Husrev-begove biblioteke, Madžida Kahteran, mr. konzervator, sa predavanjem na temu „Konzervacija novopristigle bibliotečne građe iz privatnih biblioteka zaraženih biološkim agensima“.

Ciljevi skupa su razmjena znanja i iskustava, predstavljanje projekata i primjera dobre prakse, ukazivanje na izazove i probleme s kojima se susrećemo u svrhu unaprijeđenja konzervatorsko-restauratorske djelatnosti, kao i približavanje rada konzervatora-restauratora drugim stručnjacima. Namjera je analizirati i moguće modele saradnje između različitih baštinskih ustanova, visokoškolskih obrazovnih ustanova i imatelja gradiva radi cjelovite zaštite.