Održan Drugi međunarodni simpozij o nastavi turskog jezika i turkologiji na Balkanu

Održan Drugi međunarodni simpozij o nastavi  turskog jezika i turkologiji na Balkanu

Posljednjih godina posvećuje se značajna pažnja Izučavanju nastave turskog jezika i uopće turkologiji na Balkanu. Nevladine organizacije, udruženja i druge institucije organiziraju kurseve, međunarodne konferencije i simpozije s ciljem tematiziranja ovog pitanja. Prošle godine u organizaciji nekoliko univerziteta i instituta za proučavanje turskog jezika održan je Prvi međunarodni simpozij o nastavi turskog jezika i turkologiji na Balkanu. Simpozij je održan 7. i 9. septembra 2022. na New York Univerzitetu u Tirani. Drugi međunarodni simpozij na ovu temu održan je u Istanbulu od 13. do 15. decembra 2023. godine. Na simpoziju su učestvovali akademski radnici, profesori turskog jezika i književnosti iz svih balkanskih zemalja. Simpozij je održan na Istanbulskom univerzitetu u saradnji s Centrom za balkanske studije New York Univerziteta u Tirani, Istanbulskim univerzitetskim  institutom za turske studije, Maarif vakufom Turske i Institutom za Turski jezik, uz podršku Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TİKA).

Cilj simpozija bio je okupiti naučne radnike koji rade u nastavi turskog jezika i književnosti, ili se u svom naučnom opusu bave ovim pitanjem,  kako bi identificirali glavne probleme u oblasti proučavanja turskog jezika i turkologije, te ponudili rješenja za te probleme.

Glavna tema ovogodišnjeg simpozija bila je „kulturna međuprožimanja od Anadolije do Balkana“ i „kulturna interakcija u jeziku i književnosti“, s posebnim osvrtom na interakciju u jeziku, književnosti, nastavi jezika, arhitekturi, umjetnosti, muzici, kinu i pozorištu, društvenom životu, migracijama i gastronomiji.

Na poziv Turkiye Maarif Vakufa (jednog od organizatora) ovogodišnjem simpoziju u Istanbulu prisustvovao je direktor Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Osman Lavić. U svojstvu uvodničara govorio je o  Gazi Husrev-begovoj biblioteci kao riznici prvorazredne građe za proučavanje turskog jezika i književnosti na Balkanu. U svom izlaganju direktor Lavić je ukazao na arhivsku građu, rukopisne rječnike i gramatike turskog jezika, te međuprožimanja turskog i bosanskog jezika na prostorima Bosne i Hercegovine.

Nakon uvodnih izlaganja simpozij je nastavljen kroz rad u panelima gdje je na 12 sesija u dva dana podneseno više od 60 referata. Na ovom simpoziju iz Bosne i Hercegovine referate su podnijele i prof. dr. Alena Ćatović, doc. dr. Edina Nurikić, profesorice turske književnosti s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i dr. Dženana Bračković s IUS univerziteta u Sarajevu. Treći dan simpozija uvijek gostoljubivi domaćini počastili su učesnike posjetom kulturnohistorijskim znamenitostima Istanbula. Planirano je da se slični skupovi na ovu temu održavaju svake godine u nekoj od balkanskih zemalja.

Ovom prilikom najtoplije se zahvaljujemo direktoru Turkiye Maarif Vakifa za Bosnu i Hercegovinu gosp. Yakubu Gülu na uspješnoj organizaciji i gostoprimstvu koje je pokazao prilikom realiziranja ovoga putovanja.