Svečano otvorena manifestacija „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“

Svečano otvorena manifestacija „Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava“

Sinoć je u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu svečano otvorena manifestacija „Pamćenje svijeta-otrgnuto od zaborava“. Biblioteka je upriličila ovu manifestaciju povodom obilježavanja tridesete godišnjice uspostavljanja UNESCO registra „Memory of the World“ u koji je upisana rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Ruhulah Hodžić istakao je da je ovaj UNESCO-ov registar pokrenut 1992. godine, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao posljedica razaranja Nacionalne i univerzitetske biblioteke te razaranja dokumentarne baštine u Bosni i Hercegovini. Naglasio je da je Gazi Husrev-begova biblioteka osjećala dužnost i obavezu da se pridruži obilježavanju tridesete godišnjice od pokretanja ovako značajnog registra.

Manifestacija koja će trajati do 21. oktobra i obuhvatiti desetak različitih sadržaja započela je književnom večeri i otvorenjem izložbe „Poezija Bošnjaka u rukopisima Gazi Husrev-begove biblioteke“ autora Ruhulaha Hodžića.

Učesnici na večeri poezije bili su: književnik Hadžem Hajdarević, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Mehmed Porča i muzičari Halid Hajduković (klavir) i Izeta Hamza (violina). Na početku programa prisutnima je izrazio dobrodošlicu i direktor Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Osman Lavić koji je u kratkom obraćanju istakao važnost rukopisne građe kao depozitorija pamćenja jednog naroda.

Književnik Hajdarević održao je predavanje na temu „Poezija Bošnjaka“ i tom prilikom je podsjetio da je književna i općenito kulturna tradicija jedna od najvećih bogatstava svake nacionalne historije i svake društvene zajednice.

Završnim obraćanjem direktora Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta islamske zajednice u BiH manifestacija i izložba su svečano otvorene.