Uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke na stručnom skupu u Virovitici

Uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke na stručnom skupu u Virovitici

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica u petak, 29. septembra s početkom u 9:30 sati održan je 2. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem “Suradnja, izgradnja, nadogradnja” čija je ovogodišnja tema “Volonteri u knjižnicama”, a na kojoj su sudjelovali i uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke Adnan Ćurovac i Ejla Ćurovac sa temom “Volonteri u Gazi Husrev-begovoj biblioteci”.

Ciljevi ovog stručnog skupa bili su da se istakne važnost volontiranja u bibliotekama, da se upozna sa pravnim okvirom za volontiranje, da se prikažu različiti načini na koje biblioteke sarađuju sa volonterima, te da se razmijene mišljenja, ideje i primjeri dobre prakse.

U prvom dijelu stručnog skupa svoja izlaganja imali su brojni stručnjaci iz područja volonterstva i informacijskih nauka, dok je drugi dio bio rezervisan za izlaganja iz primjera dobre prakse sa područja Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Magistrica Ćurovac je na skupu predstavila rad Gazi Husrev-begove biblioteke od njenog nastanka pa do danas, sa posebnim osvrtom na rad i značaj volontera koji su veoma aktivni u našoj biblioteci posebno od 2013. godine i prelaska u novu zgradu biblioteke.

Naše uposlenike su u Virovitici dočekali direktor biblioteke, gospodin Robert Fritz, i viša bibliotekarka Silvija Perić, voditeljica Županijske matične razvojne službe, koji su ih upoznali sa historijatom predivne Gradske knjižnice te ih proveli kroz ovaj divni slavonski gradić bogate prošlosti.

Zahvaljujemo se divnim domaćinima iz Virovitice na srdačnom dočeku i divno organiziranom stručnom skupu.