Ajatolah Sayed Hassan Mostafavi Homeini održao predavanje u GHB

Ajatolah Sayed Hassan Mostafavi Homeini održao predavanje u GHB

U četvrtak, 14.09.2017. godine, Gazi Husrev-begovu biblioteku posjetio je nj.e. ajatolah Seyed Hassan Mostafavi Homeini, direktor Instituta za sabiranje i publiciranje djela Imama Homeinija u Iranu. U njegovoj pratnji bio je i reisu-l-ulema IZ u BiH, Husein ef. Kavazović, te gosp. Mahmoud Heidar i gosp. Muhammad Reza Sadegh, ambasadori Republike Iran u BiH i Hrvatskoj.
Delegacija je obišla GHB sa direktorom mr. Osmanom Lavićem koji je gostima prezentirao rad i djelovanje ove institucije i pokazao im dio vrijednog rukopisnog blaga na perzijskom i drugim jezicima koje se nalazi u Biblioteci.
Nakon obilaska, nj.e. Seyed Hassan Mostafavi Homeini održao je inspirativno predavanje za muftije, profesore, imame i uposlenike IZ pod nazivom ”Jedinstvo muslimana”. Navodeći i tumačeći ajete i hadise, ajatolah se osvrnuo na današnje stanje muslimana u svijetu i međumuslimanske sukobe i razjedinjenja. Istakao je potrebu kontinuiranog dijaloga, razumijevanja, prihvatanja različitosti i uvažavanja među muslimanima svugdje u svijetu.
Na kraju se zahvalio IZ u BiH i Gazi Husrev-begovoj biblioteci na gostoprimstvu, te izrazio spremnost i želju za uspostavljanje saradnje institucija IZ sa Institutom kojim on rukovodi u Iranu.