Banjalučka serdžada u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu

Banjalučka serdžada u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu

JOŠ JEDNA BANJALUČKA SERDŽADA U MUZEJSKOJ ZBIRCI GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE U SARAJEVU

 

Nakon banjalučke serdžade koju je u julu ove godine Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu darovao kolekcionar umjetnina, Hamed Abdulaziz el-Mervani porijeklom iz Katara, početkom mjeseca oktobra obradovani smo još jednim primjerkom ovog izuzetnog reprezenta islamske umjetnosti. Ovog puta banjalučka serdžada je došla iz Sjedinjenih Američkih Država, a Biblioteci je poklonjena od strane Timothy Haysa i Penelope Hays.

 

Čuvanje ovog autentičnog bosanskog proizvoda islamske umjetnosti u dalekoj Americi između ostalog ukazuje na vrijednost, utjecaj i značaj banjalučke serdžade, ne samo u očima onih koji su je proizvodili i prodavali, već i u očima onih koji su je posjedovali i koristili, bez obzira koliko daleko bili izvan Bosne i Hercegovine.

 

U djelu Muzej divanske književnosti mevlevijskog doma na Galati, turskog autora Džana Kerametlija, o banjalučkim serdžadama je između ostalog zapisano: „Poseban je tip banjalučka serdžada na kojoj je primjenjena jedna od najstarijih tehnika ručnog rada, tehnika  aplikacije, koja je izrađivana u zapadnim krajevima Imperije. Sigurno je da se ova serdžada, koja je nazvana „banjalučka“, izrađivala u cijelom ovom kraju. Na našem primjerku banjalučke serdžade živo je prikazana panorama Šehera sa kamenitim mahalama, baštama, obiljem vode, ćuprijama na lukovima i mesdžidima. Ovaj primjerak je veoma rijedak primjer serdžade izrađene sa aplikacijama iz perioda kada je osmanska umjetnost bila pod evropskim utjecajem.“

 

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu izražava najiskreniju i najsrdačniju zahvalnost donatorima ove serdžade, Timothy Haysu i Penelopi Hays.