Gazi Husrev-begovu biblioteku posjetio premijer Kantona Sarajevo

Gazi Husrev-begovu biblioteku posjetio premijer Kantona Sarajevo

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar za obrazovanje, nauku i mlade u Vladi Kantona Elvir Kazazović posjetili su 6. 09. 2016. godine Gazi Husrev-begovu biblioteku u Sarajevu.

Prilikom obilaska Biblioteke gosti su prvo posjetili čitaonicu, gdje dnevno oko stotinu  studenata i istraživača sa Sarajevskog i drugih univerziteta koriste usluge ove ustanove, te se upoznali sa bogatstvom knjižnog fonda, kao i aktivnostima koje se odvijaju u labaratoriji za restauraciju i konzervaciju Biblioteke.
Kao domaćin, direktor mr. Osman Lavić delegaciju je pobliže upoznao sa radom i projektima Biblioteke, te podsjetio da je Gazi Husrev-begova Biblioteka najstarija biblioteka u Bosni i Hercegovini i da u 2017. godini obilježava 480. godišnjicu kontinuiranog rada.  Tim povodom u pripremi je Monografija GHB-a koja će široj javnosti približiti njen historijat i djelovanje u proteklih gotovo pola milenija.  
S obzirom na to da je Biblioteka odnedavno i pridružena članica Univerziteta u Sarajevu, prilikom ove posjete razgovarano je o modalitetima aktivnijeg uključivanja kantonalnih institucija u rad i realizaciju projekata Biblioteke.
Prijemu su prisustvovali zamjenik reisu-l-uleme mr. Husein-ef. Smajić, direktor uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim-ef. Čolić, šef Kancelarije reisu-l-uleme Rifet Fetić i sekretar Biblioteke mr. Hamida Karčić.
Na kraju posjete premijer Kantona je u Knjizi utisaka zabilježio:
”Hvala vam u ime građana Kantona Sarajevo što čuvate naše kulturno-historijsko naslijeđe. Biblioteka je ponos našeg grada i impresije koje nosimo nakon posjete su fantastične.”