Hafizu Hasi Popari dodijeljena nagrada „Fevzi Mostarac“ i promovisana njegova knjiga o Ljubinju

Hafizu Hasi Popari dodijeljena nagrada „Fevzi Mostarac“ i promovisana njegova knjiga o Ljubinju

U Ljubinju je u petak, 9. oktobra 2020. godine, u džamiji Mustafa-age Ljubinca, održano nekoliko sadržaja vrijednih svekolike pažnje. Najprije je klanjan džuma-namaz, na kojem su se okupili Bošnjaci Ljubinja, ali i Bošnjaci iz drugih krajeva Hercegovine, a koji je predvodio i hutbu održao mr. Salem efendija Dedović, muftija mostarski.

Govoreći o povodu okupljanja u Ljubinju, ali i vjeri kao motivaciji u životu čovjeka, Muftija mostarski je sa minbera džamije Mustafa-age Ljubinca poručio:

“Vjera nas motivira na istrajnost i kontinuitet u činjenju dobra. To su odrednice koje se ne mijenjaju bez obzira kroz kakve životne okolnosti prolazili. Muslimani Ljubinja i okoline imali su kroz svoju dugu historiju života na ovim prostorima tegobe i poteškoće; sistematski smo potiskivani sa svojih domova i imanja, naša brojnost usljed ratova i raznih pljačkaških pohoda bila je u stalnom opadanju, obilježja muslimanske vjere, prosvjete i kulture ovdje su do u temelj uništavana. Pa ipak, održao se duhovni kontinuitet naše vjere u ovom kraju. On se održava i danas pregalaštvom i trudom ovdašnjih muslimana koji su svojim pregalačkim i vrijednim akcijama uradili puno na održavanju ove džamije, njenom dodatnom uređivanju da zasja u ovakvom lijepom sjaju i punoj ljepoti.”

U novouređenom ambijentu džamije Mustafa-age Ljubinca okupljene džematlije mogle su čuti snažne i ohrabrujuće poruke prvog čovjeka Muftijstva mostarskog.

„Prepoznatljivo je ono što ste vi ovih godina uradili na planu čuvanja i uzdizanja simbola vjere u ovome kraju. To svjedoči o vašoj vjeri i posvećenosti. I to jeste najvažnije, da je ovaj ovdašnji čovjek posvetio brigu i pažnju svojoj džamiji i svome džematu.  Nemjerljivo je djelo što se održava duhovni kontinuitet u njoj sve od njene obnove; da su klanjani svi bajram-namazi, da se tokom ramazana organizuju teravih-namazi, da se u njoj okuplja zajednica muslimana i razgovara o poslovima koji su od njenog općeg interesa.  Na tome vam čestitam i molim Allaha da vam podari bereket u vašim poslovima i napredak vašim porodicama i džematu u cjelini“ – istakao je Muftija mostarski u svojoj hutbanskoj poruci u Ljubinju.

Nakon klanjanja džuma-namaza priređena je, u organizaciji Muftijstva mostarskog, i promocija knjige „Vakufi hadži Ahmed-age i Mustafa-age – osnove nastanka i razvoja kasabe Ljubinje krajem 16. i tokom 17. stoljeća“, autora profesora hafiza Hase Popare. O knjizi su govorili recenzenti doc. dr. Faruk Taslidža sa Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru i mr. Salem efendija Dedović, muftija mostarski, te njen autor, a moderator je bio Tahir efendija Taslaman.

Bošnjaci Hercegovine imaju svoje bogato nacionalno, jezičko i kulturno naslijeđe, a jedan dio tog naslijeđa sadržan je u najnovijem djelu profesora hafiza Hase Popare.

 „Hafiza Poparu, u akademskim krugovima, ne treba posebno predstavljati. On se na polju nauke već dokazao i ostavio jedan, hvale vrijedan, trag. Međutim, ovo njegovo posljednje djelo ističe se po mnogo čemu, a naročito je značajno za nas ovdje u Hercegovini. Naime, hafiz Popara je na osnovu prvorazrednih historijskih izvora osmanske provinijencije uspio rasvijetliti početak urbanoga razvoja grada Ljubinja koncem 16. stoljeća. Na taj način dao je doprinos i bitan prilog u proučavanju klasičnog osmanskog perioda, koji je i u našoj zemlji označen visokim dometima u općedruštvenom razvoju“- kazao je doc. dr. Faruk Taslidža.

Vrijedno djelo hafiza Popare štampano je u izdanju Muftijstva mostarskog i ono je još jedno u nizu izdavačkih projekata ove krovne institucije Islamske zajednice u Hercegovini.

“Zahvalni smo dragome Bogu što smo realizirali naš plan da danas budemo u Ljubinju, vrlo važnim povodima. Prvi  je što smo klanjali džuma-namaz, a drugi je što javnosti predstavljamo jedno važno i dragocjeno djelo našeg prijatelja, vrijednog istraživača na polju duhovne i kulturne baštine Bošnjaka, naučnog radnika  i hafiza, Hase efendije Popare. Djelo je publikovalo Muftijstvo mostarsko, i još je jedno u nizu naših izadavačkih projekta koje smo realizirali u posljednjih nekoliko godina. Djelā koja smo izdali tokom proteklog perioda tretiraju bitne teme iz duhovno-odgojnog života naše Zajednice, vakufā, kulturne povijesti i kulturno-historijskog nasljeđa“ – poručio je mr. Salem efendija Dedović, muftija mostarski, govoreći na promociji najnovijeg djela vrijednog istraživača Hase Popare.

Muftija mostarski je podsjetio prisutne na historijat Ljubinja, ali i njegove znamenite vakife i vakufe, ističući njihov značaj kroz vrijeme i njihovu važnost u današnjem trenutku.

„Čitamo na stranicama ove knjige svijetlu historiju ovoga grada, koji je ustanovljen i razvijan vakufskim sredstvima, kojeg su podizali i gradili Bošnjaci. Čitamo o slavnim i velikim ličnostima koji su ponikli u ovom kraju i na najlješi način oduživali mu se, gradeći u njemu hajrate i zadužbine, ne zaboravljajući ove predjele iz kojih su otišli u bijeli svijet da traže nafaku i stiču slavu… Imam nadu da će ovaj rad autora Hase Popare biti poticajan za generacije mlađih istraživača i zaljubljenika u bogatu kulturnu prošlost Bošnjaka Hercegovine, koja je u mnogim svojim dionicama neistražena, a samim time i nepoznata novijim generacijama. Iznimno  nas raduje da se ovim istraživačkim radom osvjetljava jedna važna stranica u povijesti nekada velikog i slavnog Ljubinja, i da se ono ovim radom vraća na našu mapu događaja, brige i posvećenosti” – rekao je Muftija mostarski.

U Ljubinju je uručena i nagrada Muftijstva mostarskog, ustanovljena pod imenom „Fevzi Mostarac“, a koja se dodjeljuje u okviru tradicionalne vjersko-kulturne manifestacije „Dani mevluda i zikra“. Obrazloženje nagrade, biografske i bibliografske podatke dobitnika nagrade pročitao je prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese i član Komisije za dodjelu nagrade. Nagradu je uručio mr. Salem efendija Dedović, muftija mostarski, a nagrada je uručena prof. hfz. Hasi Popari.

“Neobično mi je zadovoljstvo. Istina, sa iznenađenjem. Jer to nisam očekivao. Hvala Bogu da je ovaj projekat priveden kraju, da je on objavljen i zaokružen u vidu knjige, a nagrada je, pored ovih svih originalnih knjiga, prijevoda i naučnih radova, najprije prepoznata ovdje u Hercegovini i vi ste mi je prvi dodijelili kada sam se najmanje nadao i najmanje očekivao. Pored toliko radova i knjiga objavljenih u Sarajevu, sudbina je htjela da mi nagrada pripadne i dođe iz Hercegovine” – rekao je, prilikom preuzimanja nagrade, hafiz Haso Popara.

Nagrada se dodjeljuje za doprinos u istraživanju, proučavanju i prezentiranju kulturne baštine Hercegovine i afirmaciju duhovnih, općehumanističkih i tradicijskih vrijednosti Bošnjaka Hercegovine.

„Hafiz Haso Popara je alim u potpunom značenju te riječi, poliglota, prevodilac i istraživač koji je svojim najnovijim naučnim radom o nastanku i razvoju Ljubinja – sa posve novim podacima o utemeljiteljima grada, posebno Mustafi-agi Kozliću, prezentiranjem javnosti njegove vakufname, za koju se nije znalo, učinio veliku uslugu nauci i na najljepši način potvrdio kriterije koji su ustanovljeni za dodjelu navedenog priznanja“ – poručili su organizatori.

Muftija mostarski je ovom prilikom i Tahiru efendiji Taslamanu uručio priznanje za izuzetan doprinos u organizaciji vjerskog života, nesebičan trud i posvećenost poslovima u Islamskoj zajednici tokom dugogodišnje imamsko-hatibske službe u džematu Ljubinje.