III Susret bibliotekara ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

III Susret bibliotekara ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Dana 22. novembra Gazi Husrev-begova biblioteka je bila mjesto Susreta bibliotekara ustanova Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Bibliotekari islamskih fakulteta i   medresa, te predstavnici biblioteka muftijstava i medžlisa razmijenili su iskustva i razgovarali o problemima s kojima se susreću u svakodnevnom radu.
Ovo je treća godina da se organiziraju Susreti bibliotekara zaposlenih u bibliotekama u Islamskoj zajednici. Prvi ovakav Susret je održan 2017. godine.

Prisutnima su se na početku obratili direktor Gazi Husrev-begove biblioteke, mr. Osman Lavić i predstavnik Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini      dr. Ekrem Tucaković.
Direktor Biblioteke je gostima poželio dobrodošlicu, istakao je važnost ovakvih susreta i umrežavanja bibliotekara u cilju kvalitetnijeg funkcioniranja i obavljanja poslova. Podsjetio je na historijsku i kulturološku ulogu Gazi Husrev-begove biblioteke, te na njenu funkciju depozitne biblioteke,   što znači da svi organi i ustanove Islamske zajednice koji se bave izdavačkom djelatnošću ili se pojavljuju kao izdavači, svoja izdanja dostavljaju Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Također je naglasio bitnost komunikacije na terenu i formiranja neke vrste uzajamne katalogizacije. Na kraju svog izlaganja, direktor Lavić se zahvalio gostima na odzivu i izrazio nadu da će ovi Susreti postati tradicionalni.
U svom obraćanju prisutnim bibliotekarima dr. Ekrem Tucaković je rekao da su Susreti bibliotekara vrijedna aktivnost koja zaslužuje zahvalnost i podršku, kao i da Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta podržava kulturne ustanove i projekte iz kulture. Podsjetio ja na važnost Gazi Husrev-begove biblioteke kao riznice blaga koje treba učiniti dostupnim široj zajednici.
Prigodno stručno predavanje je održao prof. dr. Enes Kujundžić, dugogodišnji direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Sarajevu i autor četrnaest knjiga. Profesor je pohvalio ideju ovakvog skupa i uvezivanja biblioteka institucija Islamske zajednice, a zatim je govorio o bibliotekarskim temama od zajedničkog   interesa za učesnike skupa. Skrenuo je pažnju bibliotekara na značaj kontinuirane edukacije i posvećenosti poslu, te je pitao bibliotekare o uslovima u njihovim bibliotekama.   Dao je praktične i vrijedne smjernice za rad, za izradu pravilnika o radu, te za pisanje izvještaja o stanju i potrebama biblioteka. Preporučio je prisutnima prigodnu literaturu koja će im biti od koristi u njihovom radu.
Na kraju predavanja profesor Kujundžić je poklonio nekoliko primjeraka svojih knjiga bibliotekama u Kozarcu, Trebinju i Cazinu i naglasio da je on uvijek na raspolaganju za sva stručna pitanja bibliotekara.
Nakon džume namaza, u drugom dijelu Susreta uposlenik Gazi Husrev-begove biblioteke   Mevludin Kost je predstavio prisutnima Digitalnu biblioteku, način korištenja i sve mogućnosti koje ona nudi. Digitalna biblioteka omogućava dostupnost fondova Gazi Husrev-begove biblioteke na webu.

Na kraju druženja bibliotekari su prisustvovali svečanosti otvorenja izložbe Reisu-l-uleme u BiH 1882-2019., koju su pripremili uposlenici Biblioteke, a koja je upriličena u povodu svečanosti obznanjivanja novog mandata reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.
Gosti bibliotekari su za svoje biblioteke na poklon dobili najnovija izdanja Gazi Husrev-begove biblioteke: Leksikon bošnjačke uleme, autora Ahmeda Mehmedovića, Iz rukopisnog blaga Gazi Husrev-begove biblioteke, autora Hase Popare, Trajnost islamskog naslijeđa, autora Mustafe Jahića, Katalog izložbe Reisu-l-uleme u BiH 1882-2019. i Bilten Gazi Husrev-begove biblioteke.
Projekat Susreta bibliotekara potvrđuje da Gazi Husrev-begova biblioteka   prepoznaje značaj biblioteka kao rasadnika znanja i nauke, te nastoji uskladiti svoje djelovanje u zajednici u pravcu afirmiranja ovih univerzalnih vrijednosti. Kao najveća i matična biblioteka Islamske zajednice, nastojimo biti baza i podrška ostalim bibliotekama, kako onim afirmiranim, tako i onima u nastajanju, koje tek započinju svoj rad. Uvijek ćemo biti na raspolaganju ostalima   za sve stručne savjete i svaku drugu vrstu podrške.