Izložba ”Blago koje traje”

Izložba ”Blago koje traje”

U Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo otvorena je izložba pod nazivom Blago koje traje. Izložba ima za cilj da široj javnosti predstavi i približi jedan manji ali veoma značajan dio našeg bogatog rukopisnog kulturnog naslijeđa koje se u Biblioteci stoljećima brižno čuva kao svjedočanstvo jednog vremena, a koje je na Generalnoj Skupštini UNESCO-a održanoj 30. oktobra 2017. godine u Parizu, upisano u Registar ”Pamćenje svijeta” posvećen pokretnoj svjetskoj kulturnoj baštini
U prvom dijelu izložbe posjetioci će moći saznati nešto više o historijatu Biblioteke i njenom osnivaču, Gazi Husrev-begu. U drugom dijelu izložbe posjetioci imaju priliku da se upoznaju s rukopisima koji su nastajali različitim krajevima u periodu između XII i XX stoljeća. Izdvojili smo raritetne i unikatne rukopise iz svih nauka koje su se izučavale u vrijeme njihovog nastanka, kao što su djela iz medicine, matematike, astronomije, astrologije, filozofije, logike, književnosti, historije, geografije…, kao i djela enciklopedijskog karaktera.
U sklopu izložbe predstavili smo i rukopise bosanskih autora, koji su, također, pisali naučna djela iz svih naprijed spomenutih oblasti i na sva tri orijentalna jezika, kao i djela koja su prepisivali bosanski prepisivači u mnogim bosanskohercegovačkim gradovima i selima, ali i u drugim dijelovima Osmanskog carstva. Također, tu su i rukopisi koji se po ukrasima, ornamentici i umjetničkom dojmu, mogu ubrojati u remek-djela i biserje orijentalne kaligrafije. Tu prije svega spadaju džuzevi Mehmed-paše Sokolovića, Mushaf Fadil-paše Šerifovića, Hafizov Divan pjesama s minijaturama i na desetine primjeraka luksuzno ukrašenih mushafa, zbirki dova i divana poezije na turskom i perzijskom jeziku.

Posjetioci imaju priliku pogledati izložbu u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo od 19.11.2018.” do 23.11.2018. (10:00 do 16:30).