Izložba „Mekteb u tradiciji bosanskohercegovačkih muslimana“

Izložba „Mekteb u tradiciji bosanskohercegovačkih muslimana“

Dana 31.08.2020. u Gazi Husrev-begovoj biblioteci svečano je otvorena manifestacija Dani mekteba koju organizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Tim povodom Gazi Husrev-begova biblioteka pripremila je izložbu pod nazivom Mekteb u tradiciji bosanskohercegovačkih muslimana. Autori izložbe su Meho Manjgo i Ruhulah Hodžić, a izložbu je svečano otvorio reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Na 15 izložbenih panela prikazan je historijat mekteba kroz najznačajnije udžbenike i ilmihale koji su se koristili u našim mektebima u njihovom višestoljetnom postojanju. Razumije se, da je na petnaestak panela mogao stati samo jedan mali dio sveukupne povijesti i tradicije mekteba i mektebskih udžbenika koje možemo pronaći na rafama Gazijine biblioteke, ipak ova izložba jasno govori o kontinuitetu obrazovnih ustanova, ali i svjedoči o pismenosti bosanskohercegovačkih muslimana.

Na početku izložbe predstavljene su vakufname iz 15. i 16. stoljeća u kojima nalazimo podatke o podizanju mekteba, ali i druge odredbe vakifa kojima se  regulira rad mekteba. Potom su predstavljeni rukopisi Kurʼana i njegovi dijelovi (džuzevi) koje su nerijetko prepisivali imami i muallimi za potrebe mekteba. U ovom dijelu izložbe predstavljeni su svi značajniji ilmihali i mektebski udžbenci koji su se koristili na prostorima Bosne i Hercegovine za vrijeme osmanske vlasti.

U drugom dijelu izložbe predstavljeni su mektebski udžbenici i ilmihali koji su pisani iz pera naših autora na bosanskom jeziku, tzv. arebicom, te prvi ilmihali i mektebski priručnici pisani ćirilicom i latinicom. U trećem dijelu izložbe prikazan je rad mekteba u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995), te ilmihali i udžbenici koji su pisani i štampani u ratnim i poratnim godinama. Prikazani materijal na ovoj izložbi dodatna je potvrda da su bosanski muslimani, prolazeći kroz mnoga iskušenja i stradanja, a posebno zadnjih 150 godina, nastojali graditi i jačati svoje ustanove i institucije. U nastojanju da se izbore za svoj opstanak, slobodu i budućnost, posebna pažnja se pridavala institucijama i ustanovama čija je osnovna misija bila odgojno-obrazovnog karaktera.

Android (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.prezi.android)

Iphone (https://apps.apple.com/us/app/prezi-viewer/id576717926)

ili pregledajte u Chrome pregledniku koristeći ovaj link

(https://prezi.com/view/yvL4huSDokopX3FaTs5G/).

Dizajn i tehničko rješenje izložbe: Ali Drkić