Jedinstvena prilika u kojoj se izlažu originalni primjerci rukopisa Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu: Izložba rukopisnih džuzeva Kur’ana

Jedinstvena prilika u kojoj se izlažu originalni primjerci rukopisa Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu: Izložba rukopisnih džuzeva Kur’ana

Tradicionalno svakog ramazana Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu organizira prigodnu izložbu i na taj način nastoji obogatiti ramazansku atmosferu u gradu. Ove godine izdvojili smo originalne rukopisne džuzeve mushafa, kao i originalne trodimenzionalne predmete vezane za tradiciju učenja Kur’ana na našim prostorima.

Izloženi džuzevi Kurʼana ističu se izvanrednom kaligrafijom, likovnim ukrasima i posebno lijepim povezima sa zlatnim rozetama utisnutim u kožu na koricama s vanjske i unutarnje strane. Osim primjeraka rukopisa, na izložbi su predstavljeni i bogato opremljeni štampani primjerci Kurʼana, te kožne torbice za čuvanje Kurʼana. Izdvajamo raritetni primjerak kožne torbice najmanjeg sačuvanog rukopisa Kurʼana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci čije dimenzije su 4×5 cm, a prepisan je vjerovatno u 17. stoljeću.

Izložba sadrži i osam informativnih panela koji, zajedno s izloženim materijalom u vitrinama, ukazuju na poštovanje i ljubav koju su muslimani Bosne i Hercegovine iskazivali i iskazuju prema Kur’anu, prvenstveno putem usklađivanja vlastitog života s njegovim sadržajem, a zatim učenjem, pamćenjem, skrušenim slušanjem i kaligrafskim ispisivanjem kur’anskoga teksta, te propisanim odijevanjem, uzimanjem abdesta, čuvanjem Kur’ana na propisanoj visini i adekvatnom mjestu u kući.

Izložba je otvorena za posjete do 24. marta 2024. godine u auli Gazi Husrev-begove biblioteke radnim danima od 8:00 do 16:00 sati i subotom od 9:00 do 16:00 sati.