Muslimanske rezolucije iz Drugog svjetskog rata

Muslimanske rezolucije iz Drugog svjetskog rata

U Centru za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“, 13. decembra 2021. godine, u organizaciji Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, upriličena je promocija knjige Nasuprot zlu – muslimanske rezolucije iz 1941. godine. Knjiga je objavljena od strane El-Kalema, izdavačkog centra Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Promotori knjige bile su prof. dr. Hilmo Neimarlija i prof. dr. Enes Karić.

U svome izlaganju prof. Neimarlija je istakao da su muslimanske rezolucije prema važećim historijskim saznanjima jedini slučaj organizirane javne osude progona i ubijanja na rasnoj, vjerskoj i etničkoj osnovi u Bosni i Hercegovini. One su i jedinstven primjer otvorenog suprotstavljanja načelima nacističke doktrine i politike u Evropi pod njemačkom okupacijom, a kao odgovor sa jasnim ljudskim, građanskim i moralnim određenjem sve rezolucije dijele zajedničke izvorne zahtijeve u osudi zločina i nepravde, zaključio je prof. Neimarlija.

Jedan od priređivača ove značajne publikacije, prof. dr. Enes Karić, tokom svog obraćanja je donio pregled autora koji su iz različitih razloga i različitim povodima pisali o ovim rezolucijama. U zaključku izlaganja prof. Karić je kazao da muslimanske rezolucije iz Drugog svjetskog rata predstavljaju antifašistička očitovanja i protest protiv neefikasnosti ili nehtijenja tadašnje vlasti NDH da zaštiti svoje građane.

Uz promociju knjige upriličena je izložba o muslimanskim rezolucijama koju su priredili uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, a na kojoj su predstavljeni faksimili devet rezolucija, fotografije pojedinih potpisnika, te promišljanja pojedinih autora i historičara o ovim značajnim historijskim dokumentima.