Nana Fata Orlović: Mladi su budućnost naše domovine

Nana Fata Orlović: Mladi su budućnost naše domovine

U sklopu 13. manifestacije ”Selam, ya Resulallah” u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u četvrtak 14. decembra, održana je pretposljednja aktivnost pod nazivom ”Večer sa nanom Fatom Orlović”. Moderatorica ove aktivnosti bila je dr. Zehra Alispahić, profesorica na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, koja je velikom broju prisutnih iskazala dobrodošlicu, upoznavši ih sa biografijom nane Fate.

Podrinjska heroina Fata Orlović je govorila o onome šta se dešavalo od njenog povratka u Konjević polje, i o slučaju nezakonito izgrađene pravoslavne crkve u njenom dvorištu. Nuđeni su joj milioni maraka da proda zemlju. Verbalno su je, i fizički, napadali, ali borba da nelegalno izgrađeni vjerski objekt bude uklonjen iz njenog dvorišta i danas traje.

Petnaest godina Fata Orlović iz Konjević Polja od različitih pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini, kaže, traži pravdu. Međutim, crkva izgrađena još 1996. godine u njenom dvorištu i danas je tu. Svako jutro s prozora Fata gleda u, kako kaže, podsjećanje svega što se u Podrinju dešavalo tokom rata. Dok je živa borit će se da se crkva ukloni, a kad je više ne bude – borit će se njena djeca, poručila je nana Fata.

Uprkos činjenici da je crkva u njenom dvorištvu, najhrabrija žena i ličnost godine, kako su je nazivali domaći i strani mediji nana Fata Orlović rijetko odlazi iz kuće. Ponekad u posjetu djeci ili ljekaru. Na pitanja da li se umorila od borbe i nada li se rješenju – nana Fata kaže da u vjeri i svojoj djeci pronalazi snagu za borbu koja nimalo nije lahka.

“Kako su je napravili neka i nose. Znaju da nije njihovo, znaju da ja ne dam i neka nose. Imam svoje sedmero djece, a svojim sam sinovima prepisala. Ja se pitam dok sam živa, a kada umrem ima da se pitaju sedmero djece. Ja ne dam i zaklela sam da ne smiju dati ni oni”, govori Fata Orlović, koja je između ostalog, ohrabrila mlade da ne idu iz BiH, da vole svoju Domovinu i da se više posvete poslu i radu.

Svojim izvedbama prisutne su počastili Merjem Alihodžić, učenica OŠ ”Skender Kulenović”, Gurda Adna i Amila Mašović, učenice ”Gimnazije Obala” te Hor ”Prve bošnjačke gimnazije”. Prisutni su imali čast premijerno poslušati i dio monodrame pod nazivom ”Božija tišina nad Potočarima”, koju je izvela glumica Hasija Borić, a koja je nastala prilikom druženja ove umjetnice sa nanom Fatom Orlović.

Nakon održanog programa prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, koji je zahvalnicu i prigodan poklon za učešće u manifestaciji ”Selam ya Resulallah”, uručio nani Fati Orlović, zahvalivši se na njenom dolasku u Sarajevo, ali i jakim porukama koje je nana uputila.