Obilježavanje ”Dana Kudsa” u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu

Obilježavanje ”Dana Kudsa” u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu

U okviru ”Dana Kudsa” koji se u svijetu obilježava svakog posljednjeg petka u mjesecu ramazanu, 1.07.2016., godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu otvorena je izložba fotografija ”Moj ramazan u Kudsu”, akademskog kipara i konceptualnog umjetnika Almira Derviševića.

Izložbu čini 21 fotografija autora koji je proveo ramazan 2015. godine u Kudsu.
”Tokom ramazana imao sam priliku vidjeti i doživjeti Mesdžidu-Aksa, imao sam priliku provesti određeno vrijeme s palestinskim narodom i to mjesto je prelijepo. Sve to me inspirisalo da razmišljam više o našem odnosu prema sadašnjosti zbog naše budućnosti… Ovom izložbom želio sam, kroz svoj objektiv, približiti Kuds bosansko-hercegovačkoj javnosti i još jednom nas sve podsjetiti na decenijsku nepravdu koju doživljava palestinski narod”, kazao je, između ostalog, autor.
Izložba će biti otvorena do kraja augusta 2016. godine.
Nakon otvorenja izložbe, u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke održana je promocija knjige ”Zločini nad djecom Gaze, Palestina, i Vlasenice, Bosna i Hercegovina – komparativna studija”, doc. dr. Husejina Omerovića.
Knjiga se bavi okupacijom Gaze i Vlasenice i zločinima nad djecom u tim područjima. Analizirajući način ubijanja djece Gaze u Palestini i djece u Vlasenici u BiH, autor je zaključio da su namjere neprijatelja bile gotovo identične, a radilo se, zapravo o politici uništenja pripadnika druge i drugačije nacionalne, etničke, rasne i religiozne skupine kao takve, uključujući i djecu, a sve radi ”čišćenja terena od stranih elemenata” i otimanja njihovih životnih prostora.
Glavni organizator ”Dana Kudsa” u Sarajevu već nekoliko godina je Udruženje “Mladi muslimani”. Ove godine svoju suorganizatorsku podršku pružili su i Gazi Husrev-begova biblioteka i Udruženje Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva.