OBILJEŽENA 483. GODIŠNJICA RADA GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE

OBILJEŽENA 483. GODIŠNJICA RADA GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE

Svečano obilježavanje 483. godišnjice postojanja i kontinuiranog rada Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu upriličeno je 15.01.2020. godine u velikoj sali Biblioteke.  
Program je započeo riječima Kur'ana časnog, koje je proučio student Fakulteta islamskih nauka Nermin Zgodić.
Direktor Biblioteke, mr. Osman Lavić je, u ulozi domaćina, prisutnima poželio dobrodošlicu i upoznao ih sa najznačajnijim aktivnostima sprovedenim u Biblioteci u toku 2019. godine.
U centralnom dijelu programa promovirana su tri vrijedna naslova o blagu Gazi Husrev-begove biblioteke, a koja potpisuju naše kolege, dugogodišnji uposlenici Biblioteke.
Javnosti je predstavljeno izdanje ”Katalog osmanskih dokumenata Gazi Husrev-begove biblioteke, tom 1”, kojeg je priredila uvažena Azra Gadžo Kasumović, zatim djelo ”Trajnost islamskog naslijeđa: rukopisi Gazi Husrev-begove biblioteke”, autora dr. Mustafe Jahića i knjiga ”Iz rukopisnog blaga Gazi Husrev-begove biblioteke” autora hafiza Hase Popare.
Promotori su bili prof. dr. Alena Ćatović, prof. dr. Munir Drkić i doc. dr. Ahmed Zildžić sa Odsjeka za orijentalnu filologiju Filozofskog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Kao što je i uobičajeno, na svečanosti obilježavanja godišnjice dodjeljuju se  zahvalnice i priznanja istaknutim pojedincima i organizacijama za doprinos radu Biblioteke, obogaćivanju njenih fondova, te za druge vidove podrške.
Gazi Husrev-begova biblioteka je ove godine imala čast izraziti iskreno poštovanje i zahvalnost porodici rahm. prof. dr. Ibrahima Bušatlije i porodici rahm. Seida Traljića koji su se svojim poklonom pridružili darovateljima ove Biblioteke i svoje ime ugradili u bogatu  i trajnu listu njenih dobrotvora – vakifa.
Gospođa Saida Traljić, kćerka rahmetli Seida Mustafe Traljića poklonila je Gazi Husrev-begovoj biblioteci privatnu biblioteku svoga oca. Izuzetno vrijedna zbirka sadrži preko 4000 publikacija, među kojima su i izdanja koja su izlazila van Bosne i Hercegovine, a tretiraju našu kulturnu baštinu i koja do sada nismo imali u našim fondovima.  
Porodica rahmetli profesora dr. Ibrahima Bušatlije poklonila je Gazi Husrev-begovoj biblioteci njegovu iznimno vrijednu i bogatu privatnu biblioteku koja broji preko 3900 monografskih publikacija, 3644 mape i karte, te veliki broj serijskih publikacija i arhivalija. Na ovaj način je znatno obogaćena kartografska zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke.
Priznanja za uspješnu saradnju i podršku u realizaciji različitih programa i aktivnosti Biblioteke uručena su institucijama i saradnicima: Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Fondaciji za bibliotečku djelatnost Sarajevo, Fondaciji za izdavaštvo i Semiru Efendiću, načelniku Općine Novi Grad Sarajevo.
Za nesebičan doprinos razvoju Gazi Husrev-begove biblioteke priznanje je dobila dugogodišnja uposlenica Biblioteke Azra Gadžo Kasumović, stručnjak za osmanski turski jezik, autorica Kataloga osmanskih dokumenata Gazi Husrev-begove biblioteke, te većeg broja naučnih i stručnih radova objavljenih u naučnim časopisima u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, kao i drugih izdanja. Radni vijek u Gazi Husrev-begovoj biblioteci započela je 1991. godine na Fondu arhiva Gazi Husrev-begove biblioteke, gdje je ostala sve do oktobra mjeseca 2019. godine, kada je otišla u zasluženu penziju.
Ovogodišnji dobitnik priznanja za doprinos radu je i prof. dr. Ismet Bušatlić, kustos prve muzejske zbirke Biblioteke, dugogodišnji član redakcije Anala Gazi Husrev-begove biblioteke, jedan od koautora prve monografije Gazi Husrev-begove biblioteke i iskreni prijatelj Biblioteke.
Prisutnima se prigodnim riječima obratio i  zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes ef. Ljevaković.
Moderator programa je bio uposlenik Biblioteke Meho Manjgo, a svečanost je, izvedbom dvije muzičke numere, upotpunila umjetnica Lamija Kadić.
Obilježavanju 483. godišnjice Gazi Husrev-begove biblioteke su prisustvovali brojni ugledni gosti, predstavnici Islamske zajednice, te zvanice iz akademske zajednice i šireg kulturnog i društvenog života.
Istoga dana, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci je, već šestu godinu zaredom, obilježen i Dan korisnika. Kao i svake godine, dodijeljene su nagrade najredovnijim korisnicima, a to su ovaj put bili: Hamza Bajraktarević, Mehmed Omerbašić, Tugba Aktan Kosker i  Feđa Muharemagić. Od ukupno gotovo 14.000 posjeta čitaonici, oni su bili najvrijedniji, pa su na poklon dobili besplatne godišnje članarine.