Održan redovni seminar za imame

Održan redovni seminar za imame

Redovni seminar za imame Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo održan je 11. maja 2022. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Na seminaru su govorili glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke mr. Osman Lavić i pomoćnik glavnog imama mr. Malik-ef. Šljivo.

Imamima je u sklopu posjete Gazi Husrev-begovoj biblioteci predstavljena izložba “Sultanske džamije u BiH”, kao i stalna postavka eksponata čiji je cilj pružiti uvid u način života, rada, vjerske prakse, običaja i folklora Bošnjaka koji su živjeli na području BiH.

Na početku seminara glavni imam govorio je o ramazanskim aktivnostima kao i o aktuelnim pitanjima vezanim za rad Službe za vjerske i odgojno-obrazovne poslove. Zahvalivši se imamima na uspješnom i vrijednom radu tokom mjeseca ramazana, naglasio je da su ramazanske aktivnosti Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo bile uspješne, što je zajednički uspjeh na koji trebamo biti ponosni. Podsjetio je da je 17. maja 1992. godine izgorjela je zgrada, a s njom i fundus od 5.268 rukopisa Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu: rukopisi Kur’ana, teološke rasprave, djela iz prava, sufizma, islamske filozofije, rukopisi iz područja prirodno-matematičkih nauka, djela iz historije, geografije…

  • U mjesecu maju obilježavamo mnoge značajne datume, kojih moramo biti svjesni i o njima govoriti. Naša obaveza je konstantno prenositi važnost nauke, pisane riječi i našeg kulturno-historijskog naslijeđa na mlade, ali i čuvati institucije i njegovati kulturu pamćenja.

Mr. Osman Lavić upoznao je imame o historijatu i razvoju Gazi Husrev-begove biblioteke (1537. g.), te njenom trenutnom radu i aktivnostima naglasivši, njenu nemjerljivu ulogu kao čuvara kulturnog blaga i naslijeđa. Nakon obilaska muzeja Gazi husrev-begove biblioteke i depoa za knjige, direktor mr. Lavić je prisutne upoznao sa rukopisnim djelima, knjižnim fondovima, odjelom za restauraciju i konzervaciju, bazama podataka biblioteke i e-platformi koju nudi Biblioteka.

  • Gazi Husrev-begova biblioteka danas ima oko stotinu hiljada bibliotečkih jedinica, među kojima je preko 10.500 rukopisnih kodeksa na arapskom, turskom, perzijskom i bosanskom jeziku, između devet i deset hiljada pojedinačnih dokumenata na osmanskom jeziku, oko 21.000 štampanih knjiga na orijentalnim i preko 30.000 na na evropskim jezicima, kao i bogat fond periodike od kraja 19. stoljeća do najnovijih časopisa koji se objavljuju kod nas i u svijetu. Biblioteka posjeduje i vrijednu muzejsku zbirku, fototeku i zbirku poštanskih maraka, kazao je Lavić.

Prisutnima se obratio i mr. Malik-ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama, koji je uz osvrt na realizaciju mektebske pouke u toku mjeseca ramazana i drugim ramazanskim aktivnostima, govorio o načinu održavanja hatmi i završnih ispita u mektebima tokom mjeseca juna.

Izvor: Medžlis IZ Sarajevo