Održan stručno-znanstveni seminar ”Zaštita kulturne baštine u kriznim uvjetima”

Održan stručno-znanstveni seminar ”Zaštita kulturne baštine u kriznim uvjetima”

U malom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 7. oktobra 2019. održan je stručni seminar na temu ”Zaštita kulturne baštine u kriznim uvjetima”. Organizatori ovog skupa su bili Odjel za zaštitu i pohranu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Međunarodni institut za klimatske aktivnosti Zagreb i Centar za inovacije u kulturi Zagreb. Na seminaru je održano nekoliko konstruktivnih rasprava tokom kojih su podijeljena različita iskustva, koja su doprinijela boljem razumijevanju i prihvatanju nužnosti saradnje između različitih vrsta institucija. Također, seminar je bio prilika za razmjenu informacija o najnovijim saznanjima i aktivnostima u zaštiti kulturnog naslijeđa u kriznim uvjetima.
Na početku seminara veliki broj prisutnih pozdravila je v.d. glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr.sci. Tatijana Perić, a uvodno izlaganje je održao Tomislav Petrinac, glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Seminar je koncipiran u dvije panel diskusije, tokom kojih je održano deset predavanja o preventivnim elementima zaštite kulturnih dobara, mjerama pripravnosti i sistemskim i operativnim elementima zaštite.
Zaključeno je da zaštita kulturnog naslijeđa nužno treba podrazumijevati sveobuhvatnu zaštitu u koju je potrebno uključiti širu kulturnu i akademsko-naučnu zajednicu, kao i veliki broj srodnih institutcija i ustanova, među kojima bi solidarnost i umrežavanje trebali biti zajednički koncept i zajednički cilj. Imajući na umu savremene globalne prijetnje, stručne i naučne smjernice o zaštiti kulturnog naslijeđa, te potrebu uspostavljanja stručno planiranog sistema zaštite kulturnog naslijeđa, umrežavanje i razvijanje solidarne mreže ustanova u kulturi je nužno. Treba istaknuti da je zbog velike količine bibliotečka građa pod posebno velikim rizikom od oštećenja i gubitka – zabilježena je na nepostojanim medijima, ne postoji dovoljno prikladnih spremišnih prostora.
Ovaj seminar će biti od velike pomoći, bar u smislu smjernica, u kreiranju strategija i planova zaštite bibliotečke građe Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu za krizne i vandredne situacije.
Na seminaru je ispred Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu prisustvovao Ruhulah Hodžić, uposlenik u Odjelu za konzervaciju i restauraciju.