Održana 10. Međunarodna konferencija BAM 2018

Održana 10. Međunarodna konferencija BAM 2018

Javno zagovaranje u svrhu boljeg pozicioniranja biblioteka, arhiva i muzeja u zajednici

10. Međunarodna konferencija BAM 2018 organizirana od strane istoimene Asocijacije (Bibliotekara, arhivista, muzeologa) održana je u Sarajevu i Bugojnu 26. i 27.10.2018. godine. Prvi dan konferencije je organiziran u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, a ovogodišnja tema je bila ”Javno zagovaranje u svrhu boljeg pozicioniranja biblioteka, arhiva i muzeja u zajednici”.
Konferenciju je organizirala Asocijacija informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa – BAM u suorganizaciji s deset naučnih i kulturnih institucija i strukovnih udruženja. Suorganizatori su bili: Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Mješovita srednja škola Bugojno, Muzej Hercegovine, Historijski muzej BiH, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Četvrta gimnazija Ilidža i Historijski arhiv Sarajeva.
Konferenciju BAM 2018 podržali su i Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Fondacija za bibliotečku djelatnost, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Bugojno.
Cilj ove konferencije je bio da, kroz razne sadržaje, skrene pažnju na važnost i ulogu baštinskih institucija u svakoj društvenoj zajednici. Tema dvodnevne konferencije prati smjernice UN Agende 2030 za održivi razvoj te podsjeća da su biblioteke, muzeji i arhivi zapravo aktivni sudionici u programima održivosti razvoja jer kao baštinske institucije omogućavaju pristup znanju koje baštine za buduće generacije.
Na ovogodišnjoj BAM konferenciji i Gazi Husrev-begova biblioteka imala je svoje izlagače, magistrice Madžidu Smajkić, glavnog restauratora i konzervatora i Ejlu Ćurovac, bibliotekarku Evropskog fonda a konferenciji su prisustvovale i arhivistica Amina Kadribegović-Mehić, te bibliotekarke Amela Lepir i Fatima Tinjak. Osim toga, na poziv Gazi Husrev-begove biblioteke, konferenciji je prisustvovao i određeni broj bibliotekara i uposlenika drugih biblioteka koje djeluju u okviru Islamske zajednice u BiH.