Održano predavanje “Uloga Gazi Husrev-bega u izgradnji Sarajeva”

Održano predavanje “Uloga Gazi Husrev-bega u izgradnji Sarajeva”

Gazi Husrev-begova biblioteka danas je u Centru za kulturu i edukaciju “Safet Zajko” organizovala predavanje “Uloga Gazi Husrev-bega u izgradnji Sarajeva” u povodu obilježavanja Dana Grada Sarajeva.

Kako je kazao direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić, ovim predavanjem su željeli povezati Dan Grada Sarajeva i 500. godišnjicu imenovanja Gazi Husrev-bega za namjesnika.

– Ovo su dva važna događaja u našoj prošlosti. Rijetki su gradovi u svijetu koji se mogu pohvaliti pisanim dokumentima o osnivanju, a Sarajevo to ima. Prošlost Sarajeva je raznovrsna, burna, ali u svakom slučaju i interesantna za naša razmatranja – naveo je direktor Lavić.

Predavanje “Uloga Gazi Husrev-bega u izgradnji Sarajeva” održala je dr. Ramiza Smajić, naučni saradnik za oblast starije historije (osmanski period) pri Institutu za historiju Univerziteta u Sarajevu.

– Često zanemarimo stvari koje su stalno u našem okruženju. Mislimo da znamo sve o Gazi Husrev-begu, o svim objektima koje i danas koristimo, međutim, Gazi Husrev-beg je lik čijem životu treba posvetiti punu pažnju, svakom segmentu njegovog života – naglasila je.

Predavanje je popraćeno izložbom koju su pripremili uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke pod naslovom “Gazi Husrev-beg i njegovi hajrati – pola milenija u službi dobra”, kao i prigodnim muzičkim programom.

Preuzeto sa portala preporod.info