Online izložba „Ramazan u tradiciji Bošnjaka“

Online izložba „Ramazan u tradiciji Bošnjaka“

Imajući u vidu značaj ramazana, muslimani i muslimanke ovdašnjih krajeva ovaj mjesec doživljavaju kao posebnog i dragog gosta u svojim životima. Slijedeći narodnu izreku koja kaže: „Po svu godinu treba ostavljati po krunu za kurbana, a po forintu za ramazana“, muslimani Bosne i Hercegovine nastojali su i nastoje da ramazan na što ljepši i svečaniji način dočekaju, ugoste, provedu i isprate.

Ramazanske pripreme, ramazanski top, bubnjari i svirači, zajednički sehuri i iftari obogaćeni tradicionalnim bosanskim jelima, mevludi i prigodna predavanja tokom mubarek noći, mukabele, ramazanski vazovi, teravije i druženja do sehura, čišćenje imovine putem zekata i sadekatu-l-fitra, odlazak u itikaf, bajramske pripreme, samo su neki od ibadeta i običaja koji su duboko ukorijenjeni u našoj tradiciji. Ove kao i mnoge druge teme predstavljene su u formi izložbe pod naslovom „Ramazan u tradiciji Bošnjaka“, koju su pripremili uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke.

Cilj izložbe je predstaviti javnosti izbor iz vrijedne građe Gazi Husrev-begove biblioteke (fotografije, arhivski dokumenti, rukopisi, isječci iz periodičnih i serijskih publikacija…) koja na autentičan način svjedoči o bogatom vjerskom životu u ramazanu, koji je duboko ukorijenjen u bošnjačkoj tradiciji.

Autori izložbe su uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke: Fatima Tinjak, Izudina Zukorlić, Amela Lepir, Madžida Smajkić, Amina Kadribegović Mehić, Hamza Lavić, Meho Manjgo, Ruhulah Hodžić i Mustafa Berhamović. Tehničko rješenje: Ali Drkić.

Radi boljeg prikaza na mobitelu molimo vas da instalirate Prezi Viewer aplikaciju za Android ili Iphone ili pregledajte u Chrome pregledniku koristeći ovaj link.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!