Otvorena izložba ”Omanska poruka islama: tolerancija, razumijevanje i suživot”

Otvorena izložba ”Omanska poruka islama: tolerancija, razumijevanje i suživot”

Sarajevo, 14. april 2017. (MINA) – Danas je u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke svečano otvorena izložba ”Omanska poruka islama: tolerancija, razumijevanje i suživot”. Organizator izložbe je Ministarstvo za vakufska i vjerska pitanja Sultanata Oman u saradnji sa Rijasetom IZ u BiH i pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Izložbu je otvorio dr. Muhamed Al-Mamari. ”Dolazimo da govorimo o toleranciji, suživotu, dijalogu i miru u vremenu kada svijetom haraju ratovi i kada se prolijeva krv nedužnih. Na ovaj način želimo dati podršku Bosni i Hercegovini i njenom narodu u odbacivanju sukoba i mržnje prema drugima. Različitost je prirodna istina i fenomen i naša je dužnost da zajedno naučimo živjeti u tim različitostima”, kazao je Al-Marmari na otvaranju izložbe.

Izložba koju će građani Sarajeva i BiH moći pogledati u holu Gazi Husrev-begove biblioteke bit će otvorena do 20. aprila 2017. godine. Ova izložba sastavljena je od 24 panela i platna sa fotografijama i porukama oslikava omansko iskustvo življenja islama kao vjere tolerancija, razumijevanje i suživota. Prevedena je na više svjetskih jezika od kojih su arapski, engleski, francuski, hindu, korejski kao i brojni drugi a od 2014. godine, kada je prvi put predstavljena javnosti, obišla je brojne metropole svijeta.