Posjeta delegacije Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj

Posjeta delegacije Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj

Gazi Husrev-begovu biblioteku je 18. oktobra posjetila delegacija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, sa muftijom dr. Azizom ef. Hasanovićem na čelu.

Direktor Biblioteke, mr. Osman Lavić, je sa svojim saradnicima primio goste i zahvalio im se na posjeti. Razgovaralo se o našim zajedničkim institucijama , te značaju i vrijednostima koje one promovišu.
Mr. Lavić je govorio o obilježavanju 480. godišnjice Gazi Husrev-begove biblioteke, o značaju tog jubileja i o brojnim aktivnostima koje se ove godine održavaju tim povodom. Posebno je naglašen značaj Monografije Gazi Husrev-begove biblioteke koja je na ovaj jubilej ugledala svjetlo dana.
Direktor je, također, objasnio pozicioniranost Biblioteke u društvu, kao javne i kulturne institucije od velikog značaja.

Muftija Hasanović je izrazio svoje zadovoljstvo samim zdanjem Biblioteke i njenom organizacijom, kao i činjenicom da je katarski emir prepoznao važnost ove institucije. Čestitao je na jubileju Biblioteke i na njenoj dugo očekivanoj Monografiji, istaknuvši da su to vrijednosti koje se moraju njegovati i isticati.

Kao rezultat susreta dogovoreno ja da se u narednom periodu upriliči promocija Monografije Biblioteke i u Zagrebu.