Posjeta gospodina Matthew Stevensona Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Posjeta gospodina Matthew Stevensona Gazi Husrev-begovoj biblioteci

U društvu sa direktorom Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr. Ismetom Ovčinom i njegovim saradnicama,  u posjeti Gazi Husrev-begovoj biblioteci bio je gospodin Matthew Stevenson,  pisac, urednik časopisa Harper`s i veliki ljubitelj knjiga i biblioteka. Gospodin Stevenson je autor brojnih tekstova i eseja o politici, investicijama i historiji, a njegovi radovi objavljeni su u mnogim stručnim časopisima.

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci domaćin je bio direktor Biblioteke, mr. Osman Lavić sa svojim saradnicima. Na ugodnom sastanku, direktor Biblioteke je govorio o historijatu Biblioteke, njenim fondovima i uređenju, a nakon toga svi zajedno su obišli neka odjeljenja i Muzej knjige u GHB.

Gospodin Stevenson je izrazio svoje zadovoljstvo i zahvalio se na gostoprimstvu, a inače razlog njegove posjete je donacija više od 60 000 publikacija, koje će, prema dogovoru između gosp. Stevensona i gosp. Ovčine, biti donirane i raspoređene bibliotekama širom Bosne i Hercegovine, među kojima je i Gazi Husrev-begova biblioteka. Prema riječima gosp. Stevensona radi se o vrlo vrijednoj zbirci popularne literature, od filozofije, psihologije, ekonomije i politike do lijepe književnosti i beletristike.