Predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini gosp. Hasan Čengić posjetio Gazi Husrev-begovu biblioteku

Predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini gosp. Hasan Čengić posjetio Gazi Husrev-begovu biblioteku

Dana 18. 10. 2016. godine u službenoj posjeti Gazi Husrev-begovoj biblioteci boravio je predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini gosp. Hasan Čengić. U dužem razgovoru s direktorom Biblioteke mr. Osmanom Lavićem predsjednik Sabora se interesirao o radu ove institucije u novim uvjetima, projektima koje u narednom periodu namjerava realizirati, te dinamici usaglašavanja normativnih akata Biblioteke s Ustavnim amandmanima Islamske zajednice i pravnim aktima Rijaseta Islamske zajednice usvojenim u prethodnom periodu.

Direktor Biblioteke je u razgovoru istakao da Biblioteka naredne, 2017. godine, obilježava značajan jubilej, 480 godina postojanja i kontinuiranog rada. Tim povodom u pripremi su značajni izdavački projekti koji će biti publikovani u narednoj godini kao što je Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke, Leksikon bošnjačke uleme, Katalog dokumenata na osmansko-turskom jeziku, a planirani su i drugi sadržaji tim povodom.
Predsjednik Sabora je istakao da Biblioteka treba zadržati i, u narednom periodu, još više afirmirati naučno-istaživački rad, s obzirom na prirodu građe koju posjeduje, te da ovaj vid aktivnosti bude utkan u normativne akte ove institucije. Posebno je naglašena potreba obrade Arhiva IZ-e, koji djeluje pri Biblioteci kao posebno odjeljenje, kako bi što prije postao dostupan istraživačima naše kulturne historije, posebno historije Islamske zajednice.