Projekat ”Revolution” organizacije za mlade AIESEC u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Projekat ”Revolution” organizacije za mlade AIESEC u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

U okviru projekata nevladine organizacije za mlade AIESEC u periodu od 11. jula do 10 oktobra 2016. u Sarajevu je boravilo 48 praktikanata iz 22 zemlje svijeta.

Praktikaniti su radili u raznim kulturnim ustanovama i nevladinim organizacijama, kao što su: Historijski muzej Sarajevo, Muzej ”Alija Izetbegović”,Centar za kulturu Sarajevo, Pozorište mladih Sarajevo, Centar za edukaciju i istraživanje ”Nahla”, Muzej savremene umjetnosti ARS AEVI, Udruženje ”Obrazovanje gradi BiH”, Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini, Tunel spasa i dr.
Ove godine i Gazi Husrev-begova biblioteka se uključila u AIESEC projekat ”Revolution”, u okviru kojeg je primila dva praktikanta na volontiranje u trajanju od 6 sedmica. Tako su u biblioteci boravila dva studenta Maryam Said Al-Ghafri iz Omana i Faisal Ebrahim Al-Dairy iz Bahreina.
Oni su održavali intenzivan kurs arapskog jezika za uposlenike Bilioteke i radili na prevođenju određenih tekstova  za potrebe formiranja web stranice na arapskom jeziku. Osim toga dali su svoj doprinos i razmjenjivanjem ideja, iskustava i kreativnih prijedloga u određenim segmentima rada. Ovaj projekt je pozitivan primjer kako mladi mogu učestvovati u unapređivanju društvene zajednice, izgrađujući i jačajući istovremeno i svoje vještine i kompetencije, uz upoznavanje nove kulture i radne sredine.
AIESEC je, inače, globalna nevladaina organizacija za mlade koja postoji u 126 zemalja sa više od 70.000 članova. Njihov cilj je da pomognu mladim ljudima da jačaju svoje liderske potencijale pružajući im iskustva u izazovnim okruženjima. AIESEC BiH, osim u Sarajevu, trenutno djeluje na području Istočnog Sarajeva, Banja Luke, Mostara i Tuzle.