Promocija knjige ”Biblioteka na početku trećeg milenija”, dr. Enesa Kujundžića

Promocija knjige ”Biblioteka na početku trećeg milenija”, dr. Enesa Kujundžića

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine 20. 12. 2018. godine, u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke, organizirala je promociju svog izdanja, knjige dr. Enesa Kujundžića “Biblioteka na početku trećeg milenija”.

Dr. Enes Kujundžić, koji je više od deset godina proveo na funkciji direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, na vrlo seriozan i odgovoran način prišao je izradi ove knjige kojom korisnicima, uz svoju veliku privrženost Biblioteci, prikazuje promjene bibliotečke prakse, uzrokovane društvenim promjenama i biblioteci 21. vijeka.

U želji da korisnike “Biblioteke na početku trećeg milenija” upozna s njenim ranijim i sadašnjim društvenim značajem, modernizacijom i perspektivom, dr. Kujundžić se analitički, objektivno, sveobuhvatno, detaljno, kompilacijski osvrće na različite segmente djelovanja NUBBiH, kao matične ustanove u oblasti bibliotekarstva u BiH. Njegov lični angažman na spašavanju preostalog dijela bibliotečkog fonda NUBBiH i ponovnom uspostavljanju funkcija razorene Biblioteke u ratno-poratnom periodu ističe kao recenzent i promotor dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Pored, dr. Ismeta Ovčine, recenzent i promotor ove knjige bio je mr. Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke. U svom obraćanju, mr. Lavić je rekao da naslov “Biblioteka na početku trećeg milenija” sadržajem izlazi iz svog okvira i teško bi bilo pronaći naslov koji bi obuhvatio i sažeo ono čime se autor u njoj bavi. Svako poglavlje obiluje važnim informacijama na polju nauke općenito, a bibliotekarstva i informacijskih nauka posebno, gdje do punog izražaja dolazi autorova upućenost u ovu problematiku.

Treći recenzent dr. Kozić zaključuje da ova publikacija svojom ponudom jednog specifičnog pogleda na savremenu biblioteku stvara mogućnosti da knjiga ovakvog tipa i sadržaja kojom se afirmiše savremena biblioteka ukazuje na njen sve veći značaj u budućnosti.

Promocija je protekla u lijepoj atmosferi i ovom prilikom zahvaljujemo se svima koji su izdvojili vrijeme da učestvuju u ovoj aktivnosti NUBBiH.