Saopćenje za javnost

Saopćenje za javnost

Poziv za dostavljanje prijava: Program internacionalnih posjeta (TNA – Transnational Access Fellowships)

RESILIENCE – Istraživačka infrastruktura za religijske studije, objavljuje drugi poziv za prijave na Program internacionalnih posjeta (Transnational Access Fellowships). Poziv je otvoren od 15. maja do 1. jula 2023. godine. Korisnicima ovog programa bit će omogućen direktan pristup  kolekcijama vodećih istraživačkih institucija i univerziteta u Evropi, uz podršku stručnjaka iz oblasti.

 

Korisnicima TNA programa bit će omogućen fizički i virtualni pristup jedinstvenim kolekcijama i ekspertizi vodećih istraživačkih institucija i univerziteta u Evropi na direktan i efikasan način. Također, posjete kroz TNA program podrazumijevaju brz pristup raspoloživim resursima, što znači efikasnije korištenje vremena za istraživanje. Svaka institucija domaćin će korisnicima ustupiti mjesto za rad, pomoć u istraživanju kroz fizičke i digitalne kolekcije, preporuke i upute za lokalna putovanja i smještaj, kao i druge beneficije specifične za svaku pojedinačnu instituciju. Značajno je napomenuti da će korisnicima programa biti ponuđeno stručno vodstvo iskusnih istraživača institucije domaćina, kao i prilike za umrežavanje sa domaćim istraživačima tokom posjeta.

 

Institucije prijema

TNA institucije domaćini su: RESILIENCE koordinator – FSCIRE (Institut za religijske  studije u Bolonji) (IT), Univerzitet Bar-Ilan (Ramat Gan, IL), Bektashi World Center (Tirana, AL), CIRCSE (Milano, IT), Katolički univerzitet u Luvenu (KU Leuven) (BE), Mikado biblioteka (Aachen, DE), New Georgian University (Poti, GE), Univerzitet „Sv. Kliment Ohridski“ u Sofiji (BG), Teološki Univerzitet u Apeldoornu (NL), Univerzitet u Ljubljani, Teološki fakultet (SI), Univerzitet u Münsteru (DE), Univerzitet u Sarajevu (BiH), Akademija za teološke studije u Volosu (GR). Zajednički, svi partneri osiguravaju da su u okviru izučavanja religijskih studija kroz TNA program zastupljeni kršćanski i islamski studij, te judaistika.

 

Poziv za prijavu

Poziv za dostavljanje prijava otvoren je od 15. maja do 1. jula 2023. godine. Za kratke posjete institucijama domaćinima u akademskoj 2023-2024. godini, prijaviti se mogu istraživači bez obzira na stepen istraživačke karijere, uz obavezu ispunjavanja uslova institucije domaćina. Poziv za prijavu dostupan je ovdje.


O RESILIENCE infrastrukturi

RESILIENCE je jedinstvena, interdisciplinarna istraživačka infrastruktura za religijske studije, kroz koju se razvija platforma visokih performansi, pružaju razvojni alati i velike količine podataka istraživačima i naučnicima iz svih naučnih oblasti povezanih sa različitim aspektima izučavanja religije, bilo u sadašnjosti ili kroz historiju. RESILIENCE infrastruktura je nedavno uvrštena u ESFRI Mapu puta za 2021. godinu, te je za pripremnu fazu koja će trajati od 2022. do 2026. godine, osigurala sredstva od Evropske komisije.

 

O ESFRI-ju

ESFRI je Evropski strateški forum za istraživačke infrastrukture. To je strateški instrument za unapređenje naučne integracije Evrope i jačanje njenog međunarodnog dosega. ESFRI Mapa puta je ključni instrument za dugoročno evropsko strateško planiranje razvoja istraživačkih infrastruktura.

 

Poziv za prijavu na RESILIENCE TNA program

Detaljne informacije o pozivu za prijavu na RESILIENCE TNA program možete pronaći ovdje.

 

RESILIENCE Partneri

 • Albanian University UFO (Tirana, AL)
 • Bar-Ilan University (Ramat Gan, IL)
 • École Pratique des Hautes Études (Paris, FR)
 • Fondazione per le Scienze Religiose (Bologna, IT)
 • Institut für Angewandte Informatik (Leipzig, DE)
 • KU Leuven (BE)
 • Sofia University “St. Kliment Ohridski” (Sofia, BG)
 • Theological University of Apeldoorn (NL)
 • University of Münster (DE)
 • University of Sarajevo (BIH)
 • University of Warsaw (PL)
 • Volos Academy for Theological Studies (GR)

 

Resursi

Ovdje možete pronaći logo, fotografije i druge materijale.

 

Kontakt

Lieneke Timpers of KU Leuven, TNA koordinator: lieneke.timpers@kuleuven.be

 

Služba za naučnoistraživački rad

Univerzitet u Sarajevu

Obala Kulina bana 7/II, 71000 Sarajevo

Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 56 51 23

E-mail: nir@unsa.ba