Seminar: How to Rethink the Future?

Seminar: How to Rethink the Future?

U subotu i nedjelju, 25. i 26. aprila, u Sarajevu je održan seminar iz oblasti studija budućnosti pod nazivom How to Rethink the Future? (Kako misliti budućnost?) sa dr. Ziauddinom Sardarom, priznatim stručnjakom u ovoj oblasti.

Seminar, koji su organizovali Centar za napredne studije (CNS) i Centar za lično i profesionalno usavršavanje (CLPU) u saradnji sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom, je okupio učesnike različitih profila poput članova akademske zajednice, novinara, istraživača i državnih službenika.
Seminar: How to Rethink the Future?
Kroz šest sesija u trajanju od devedeset minuta učesnici su imali priliku saznati osnovne postulate studija budućnosti, steći uvid i glavne strategije kojima se studije služe, kao i učestvovati u radionicama koje su imale za cilj jačanje svijesti o samoj budućnosti, te o mogućnosti da sopstvenu budućnost u određenoj mjeri možemo promijeniti.
”Važno je da oblikujemo svoju budućnost umjesto prepuštanja drugima da to rade. Kada se stvari mijenjaju i mi se mijenjamo. Trebamo mi biti ti koji mijenjamo stvari i aktivno se baviti budućnošću. Ne postoji jedna, već više budućnosti'¦”, istakao je, između ostalog, dr. Sardar.

Seminar: How to Rethink the Future?
Ziauddin Sardar svoju posjetu Bosni i Hercegovini će okončati javnim obraćanjem 27. aprila u Gazi Husrev-begovoj biblioteci kada će govoriti na temu Budućnost islama u Evropi.

Predavanje: Budućnost islama u Evropi
Ziauddin Sardar (1951) osebujan je muslimanski britanski pisac i intelektualac pakistanskih korijena čije polje interesovanja uključuje muslimansko mišljenje, studije budućnosti, filozofiju znanja i nauke i kulturološke studije u najširem smislu. Autor je brojnih knjiga, naučnih radova, eseja, kritičkih članaka i rasprava, kao i novinskih kolumni i televizijskih emisija. Sardarova bibliografija impresivna je u pravom smislu riječi. Dosada je objavio ili priredio, sam ili u koautorstvu, preko 35 veoma zapaženih knjiga, među kojima se izdvajaju: The Future of Muslim Civilisation (1979), Islamic Futures: The Shape of Ideas to Come (1985), Postmodernism and the Other (1998), Orientalism (1999), Why Do People Hate America? (2002). Tu su i izbori  njegovih tekstova: Islam, Postmodernism and Other Futures: A Ziauddin Sardar Reader (2003) i How Do You Know? Reading Ziauddin Sardar on Islam, Science and Cultural Relations (2006). Neke su ranije prevedene na južnoslavenske jezike. Britanski časopis Prospect svrstao ga je u 100 najvažnijih javnih intelektualaca Velike Britanije.

www.cns.ba