Studijsko putovanje i posjeta srodnim institucijama u Republici Turskoj

Studijsko putovanje i posjeta srodnim institucijama u Republici Turskoj

Od 3. do 9. oktobra 2022. godine, grupa uposlenika Gazi Husrev-begove biblioteke boravila je na studijskom putovanju u Republici Turskoj.

Program putovanja je podrazumijevao posjetu najvažnijih institucija i ustanova u Turskoj koje se bave bibliotekarskom, arhivskom i muzejskom djelatnošću. Program i realizaciju posjete je organizirala Direkcija za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB).

3.oktobra 2022. godine posjetili smo Suleymanija biblioteku (Suleymaniye Yazma Eser Kutuphanesi), u kojoj nas je primio direktor gosp. Hüseyin Kutan. Nakon njegove dobrodošlice i zajedničkog sastanka kojeg smo održali u prelijepoj bašči ove biblioteke, obišli smo depo, čitaonicu i muzejski prostor. Suleymaniya biblioteka posjeduje 208560 rukopisa, a taj broj se stalno povećava otkupom, poklonima ili vakufom. Depo koji smo imali priliku vidjeti je opremljen višespratnim policama i ostalom neophodnom opremom u skladu sa savremenim standardima čuvanja rukopisa i pokretne pisane baštine.

Isti dan posjetili smo i Topkapi muzej, odnosno osmanski dvor koji se nalazi u Istanbulu, i koji je bio glavna rezidencija turskih sultana od 1465. do 1856. godine. Dvorski kompleks se sastoji od četiri glavna dvorišta i mnogih manjih građevina. Zauzima nešto manje od 700.000 kvadratnih metara, ima na hiljade prostorija, ide duž širokog pojasa obale, a na svom vrhuncu bila je dom za oko 4.000 ljudi. Nakon Topkapi palače, istog dana smo obišli i Muzej islamske historije, nauke i tehnologije (İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi) u Istanbulu.

4. oktobra, 2022. godine posjetili smo i Dolmabašče palatu, koja je u periodu između 1856. do 1922, ne potpuno u kontinuitetu, ali većim dijelom vremena, bila administrativni centar Osmanskog carstva. 1856. godine sultan Abdulmedžid I odlučio je da kao primarnu rezidenciju odredi novosagrađenu palatu Dolmabahče, koja je, za razliku od starijih carskih palata, izgrađena u potpunosti u evropskom stilu, dominantno baroknom. Šest sultana vladalo je sa sjedištem u Dolmabahče palati, sve do 1924. godine i uspostavljanja Turske republike. Prvoizabrani predsjednik moderne Turske, Kemal Ataturk, koristio je palatu kao svoju ljetnju rezidenciju, a u njoj je proveo i posljednje dane svog života, nakon čega palata postaje poznata i kao mjesto smrti osnivača moderne Turske.

Naša slijedeća instanca bila je Direkcija državnog arhiva – Predstavništvo u Istanbulu u kojoj su nas primili zamjenici generalnog direktora: gosp. Muhammet Ahmet Tokdemir, Cevat Ekici i Mehmet Tastan. Ova ustanova brine se o arhivskoj građi, njenoj klasifikaciji, obradi i restauraciji. Korisnicima i javnosti pruža pouzdane podatke i kvalitetne usluge, te omogućava korištenje arhivske dokumentacije koja čuva historiju i pamćenje turskog društva i države. Nakon sastanka na kojem se govorilo o međusobnoj saradnji naših institucija, obišli smo restauratorski odjel i muzejsku postavku, a domaćini su nam prezentirali i svoju informatičku bazu, što nam je bilo od velike koristi.

5. oktobra 2022. godine posjetili smo dvije institucije. Prva je bila Biblioteka Istanbul Medeniyet Univerziteta (Istanbul Medeniyet Universitesi Kutuphanesi). U njoj su nas primili dr. Ekrem Tak – generalni sekretar Istanbul Medeniyet Univerziteta, gosp. Ismail Ramazanoglu – direktor Biblioteke, i gosp. Memduh Dinc – upravnik za tehničke usluge. Ova biblioteka je primjer moderno opremljene biblioteke koja je u potpunosti okrenuta potrebama, željama i maksimalnoj udobnosti svojih korisnika, a to su studenti (90%), istraživači, novinari i akademski radnici (10%). U svojim sadržajima ova biblioteka ima mnoge zasebne radne prostore, zvučne i nečujne radne sobe, tribinu s jastučićima za sjedenje, stolove za grupno učenje i druženje, poseban odjel za korisnike sa poteškoćama u vidu i sluhu, prostore za odmor, molitveni prostor, konferencijske sale, kantine, i parking garaže. Ima kapacitet smještaja jednog milona knjiga i može istovremeno primiti 3.000 korisnika.

Druga institucija koju smo posjetili isti dan je Centar za islamske studije ISAM (Isam Arastirmalari Merkezi) u Istanbulu. Nakon prijatnog razgovora sa domaćinima, na čelu sa direktorom njihove biblioteke gosp. Mustafom Birol Ulkerom, imali smo priliku obići njihov istraživački prostor i čitaonicu. Biblioteka ISAM osnovana je 1984. godine s ciljem prikupljanja publikacija neophodnih za pripremu Enciklopedije islama pod jednim krovom i stavljanja na raspolaganje svim zainteresovanim istraživačima. Biblioteka radi na osnovu savremenih metoda kako bi pomogla u održavanju istraživačkih i publikacijskih aktivnosti koje uključuju i enciklopediju i druge edukativne programe. Redovno prati sve knjige i periodične publikacije o islamskoj kulturi, istoriji i civilizaciji. ISAM i Gazi Husrev-begova biblioteka imaju dobru saradnju duži niz godina, a ovom prilikom smo razgovarali o mogućem prširenju i jačanju te saradnje u budućnosti.

Četvrti dan boravka u Turskoj, tj. 6. oktobra, 2022. godine otputovali smo u Ankaru kako bismo tamo nastavili posjete značajnim srodnim institucijama.

7. oktobra, 2022. godine u jutarnjim satima imali smo prijem u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Turskoj. Sastanak i veoma konstruktivan razgovor imali smo sa ambasadorom gosp. Adisom Alagićem i njegovim saradnicima. Ambasdor Alagić izrazio je svoje zadovoljstvo zbog našeg dolaska i iskazao spremnost na pružanje podrške Gazi Husrev-begovoj biblioteci u budućnosti.

Isti dan sastali smo se sa upravom Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice – YTB, tj našim domaćinima koji su finansirali i organizirali ovu studijsku posjetu. U njihovom uredu u Ankari, primili su nas koordinatori za saradnju sa Balkanom i predstavili nam rad i djelovanje YTB-a.

Naredna aktivnost je bila posjeta Nacionalne biblioteke Turske (Milli Kutuphane) u kojoj smo imali priliku vidjeti nekih sličnosti sa našom bibliotekom, ali i određenih noviteta I zanimljivih rješenja, posebno u pogledu funkcioniranja fototeke, audioteke i odjela za skeniranje i digitalizaciju bibliotečke građe.

Zatim smo posjetili Generalnu direkciju državnog arhiva Turske u kojoj su nas dočekali generalni direktor, prof.dr. Ugur Unal, i njegovi prvi saradnici. Nakon sastanka na kojem se dosta razgovaralo o mogućoj saradnji između dvije institucije, obišli smo muzejsku postavku i glavne odjele Arhiva.

Na kraju ovog aktivnog dana posjetili smo i Društvo za zaštitu turske historije (Türk Tarih Kurumu) u kojem smo održali sastanak sa direktorom dr. Birolom Çetinom nakon čega smo obišli njihovu biblioteku.

Na samom kraju naše posjete, 8. 10.2022. godine obišli smo i grandioznu Narodnu biblioteku Turske (Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi) i bukvalno ostali zadivljeni onim što smo tu imali priliku vidjeti. Naš domaćin je bio direktor Biblioteke gosp. Ayhan Tuğlu. U ovoj biblioteci vidjeli smo sve generacije ljudi, cijele porodice, roditelje sa djecom, starije i mlađe osobe, tinejdžere, poslovne ljude, istraživače, akademske radnike…

Odmah na ulazu u Biblioteku zatekli smo veliki broj ljudi koji su u dugom redu čekali na ulazak. Rečeno nam je da je taj prizor uobičajen svakog dana, a upravo ove subote kroz Biblioteku je prošlo 7000 ljudi.

Izgradnja Narodne biblioteke počela je 2015. godine uz pokroviteljstvo predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji ju je svečano otvorio 2020. godine. Biblioteka se rasprostire na 125.000 kvadratnih metara i ima kapacitet da istovremeno primi 5,500 korisnika. U zgradi od 11 spratova smješteno je više odjeljenja, od čitonica, istraživačkog centra, dječije biblioteke, edukacijskog centra, preko izložbenih salona, restorana i kafeterija, pa do Svjetske dvorane u kojoj su smještene knjige iz 110 zemalja među kojima je i BiH. Trenutno, ova biblioteka ima 4 miliona knjiga, otvorena je 24 sata dnevno, a svakodnevno se besplatno dijeli topla čorba, čaj, kolači I voda za korisnike.

Nakon ovog studijskog putovanja, vratili smo se u svoju domovinu prepuni lijepih utisaka, sa novim iskustvima, idejama, planovima. Obogaćeni smo novim kontaktima, saznanjima i sa velikim entuzijazmom nastavljamo dalje obavljati svoj posao i ispunjavati misiju koju nam je naš osnivač i veliki vizionar Gazi Husrev-beg i namijenio.

Zahvalni smo predstavnicima svih gore spomenutih institucija, koji su nas prijateljski i srdačno primili i ugostili, a posebno Direkciji za tursku dijasporu i srodne zajednice – YTB koji su nam pružili ovu priliku i bili odlični domaćini.