SVEČANOST U POVODU 485. GODIŠNJICE GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE U SARAJEVU

SVEČANOST U POVODU 485. GODIŠNJICE GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE  U SARAJEVU

Svečano otvaranje „Muzeja knjige“ uz predavanje akademika Abdulaha Sidrana

 

U Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu će, u petak,  14.1.2022. godine, sa početkom u 13:00 sati, biti organizirana Svečanost u povodu 485. godišnjice rada i postojanja ove naučno-kulturne institucije.

Tim povodom će biti zvanično otvoren „Muzej knjige“ u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, uz predavanje akademika Abdulaha Sidrana pod nazivom „Mi imamo dvije domovine: Bosnu i knjigu“.

Plaketa za doprinos u radu Gazi Husrev-begove biblioteke, ove godine, će biti dodijeljena Bilalu Hasanoviću, a zaslužnim pojednincima i organizacijama koje su pružile podršku Biblioteci u 2021. godini će biti dodijeljene zahvalnice. U muzičkom dijelu programa nastupaju Šaha Isaković i Halid Hajduković. Sponzorsku podršku svečanosti pružila je kompanija BH Telecom.

S obzirom na epidemiološke mjere i ograničen broj gostiju koji mogu prisustvovati ovom kulturnom događaju, svečanost i predavanje će se moći pratiti direktno na FB profilu Gazi Husrev-begove biblioteke. Osim toga, za sve zainteresirane građane „Muzej knjige“ će biti otvoren za besplatne posjete u periodu od 17. do 21. januara 2022. godine u terminu od 9:00 do 18:00 sati.

Postavka „Muzeja knjige“ u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu je podijeljena na trinaest tematskih cjelina putem kojih su prikazani gotovo svi segmenti bibliotečke građe, te izdvojeni raritetni muzejski eksponati, koji zajedno predstavljaju zaokruženu cjelinu onog što ovu instituciju čini prepoznatljivom u ovom dijelu Evrope. Dakle, u fokusu nove muzejske postavke je pisana riječ predstavljena u formi rukopisa, dokumenata, periodičnih i monografskih publikacija, te raritetnih muzejskih predmeta koji zajedno svjedoče višestoljetnu privrženost ovdašnjih stanovnika knjizi i pisanoj riječi.