Svečanost u povodu 486. godišnjice Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

Svečanost u povodu 486. godišnjice Gazi Husrev-begove biblioteke  u Sarajevu

Promocija projekta Hronike Muhameda Enverija Kadića

 

U Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu će, u petak,  13.1.2023. godine, sa početkom u 14:30 sati, biti organizirana Svečanost u povodu 486. godišnjice rada i postojanja ove naučno-kulturne institucije.

Tim povodom će biti održana promocija projekta Hronike Muhameda Enverija Kadića, historičara, hroničara, pjesnika i epigrafa koji je skoro cijeli svoj život posvetio prikupljanju arhivske građe vezane za historiju Bosne i Herecegovine od druge polovine 14. do prve polovine 20. stoljeća.

Na promociji će govoriti naučni saradnik  dr. Ramiza Smajić, a nekoliko sevdalinki posvećenih Bosni i Hercegovini izvest će Šejla Grgić. Program će biti obogaćen izložbenom postavkom rukopisa iz Hronike Muhameda Enverija Kadića.

U okviru programa će, tradicionalno, biti dodijeljena priznanja i zahvalnice za doprinos u radu Gazi Husrev-begove biblioteke. Dobitnici plaketa za poseban doprinos ove godine su dr. Mustafa Cerić i porodica Karčić, a zaslužnim pojedincima i organizacijama koje su pružile podršku Biblioteci u 2022. godini će biti dodijeljene zahvalnice.

 

Više o projektu Hronike Muhameda Enverija Kadića

Potpisivanjem protokola o saradnji između Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu i Instituta za historiju Republike Turske (Türk Tarih Kurumu), 26. decembra 2018. godine, zvanično su započele aktivnosti na pripremi za štampu rukopisa Tārīẖ-i Enveri, čiji prijepisi se čuvaju u obje navedene institucije. Navedeni autograf kojeg je Muhamed Enveri Kadić strpljivo sabirao i pisao oko 60 godina i ispisao u 28 svezaka, na skoro 12.000 listova, ima poseban značaj za istraživanje historije Bosne i Hercegovine u periodu od 1364. do 1928. godine.

Napomene:

Izjave za medije na dan svečanosti su predviđene pred početak programa

Za više informacija, medijska gostovanja i saradnju, pozovite broj 033/238-152, ili pišite na info@ghb.ba . Kontakt osoba je Šahsena Đulović, saradnica za odnose s javnošću Gazi Husrev-begove biblioteke.