SVEČANOST U POVODU 487. GODIŠNJICE GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE U SARAJEVU

SVEČANOST U POVODU 487. GODIŠNJICE GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE  U SARAJEVU

STJECIŠTE DOBRA U SAVREMENOJ ERI

10 GODINA GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE U NOVOJ ZGRADI (2014-2024)

 

U Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu će, u ponedjeljak,  15.1.2024. godine, sa početkom u 13:00 sati, biti organizirana Svečanost u povodu 487. godišnjice rada i postojanja ove naučno-kulturne institucije.

Ovogodišnji program obilježavanja je u znaku desetogodišnjice preseljenja Gazi Husrev-begove biblioteke u novu zgradu, koja je otvorena 2014. godine.

U okviru programa će, tradicionalno, biti dodijeljena priznanja za poseban doprinos u radu Gazi Husrev-begove biblioteke. Dobitnici priznanja ove godine su: Reisu-l-ulema IZ u BiH, Husein ef. Kavazović, Ministarstvo vakufa Države Katar (Ambasada Države Katar u BiH), gospodin Fehim Škaljić, akademik Enes Karić, prof.dr. Ahmet Alibašić, dr. Lejla Gazić, gospodin Ahmed Mešić i gospodin Dragan Golubović.

 

10 godina Gazi Husrev-begove biblioteke u novoj zgradi (2014-2024)

Iako rad Biblioteke u posljednjih deset godina u novim uvjetima predstavlja kratak period u odnosu na njeno gotovo polumilenijsko trajanje, ipak, ovo desetljeće se umnogome razlikuje u odnosu na prohujala stoljeća. Biblioteka je nastavila hoditi stazama njenog osnivača Gazi Husrev-bega i biti na usluzi tragaocima za knjigom i naukom. Marljivo radeći na obogaćivanju, stručnoj i naučnoj obradi i prezentiranju građe, saradnjom sa srodnim institucijama, edukacijom svojih uposlenika, nastojala je odgovoriti potrebama svojih korisnika i pozicionirati se kao moderan, i vremenu u kojem djeluje, primjeren hram znanja. Zahvaljujući novom opremljenom prostoru, otvorila je i novu stranicu komunikacije s javnošću organizirajući brojne edukativne, naučne i kulturne sadržaje.

Napomene:

Izjave za medije na dan svečanosti su predviđene pred početak programa.

Za više informacija, medijska gostovanja i saradnju, pozovite broj 033/238-152, ili pišite na info@ghb.ba . Kontakt osoba je Šahsena Đulović, saradnica za odnose s javnošću Gazi Husrev-begove biblioteke.