Stručna posjeta Biblioteci Zemaljskog muzeja u Sarajevu

Stručna posjeta Biblioteci Zemaljskog muzeja u Sarajevu

U stručnoj posjeti Biblioteci Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine 24.1.2024. godine bila je uposlenica Gazi Husrev-begove biblioteke, Ejla Ćurovac. Tom prilikom su je dočekale šefica Biblioteke i redaktorica sistemskog kataloga, Saliha Alijagić i Amina Mahmutović, bibliotekarka za prodaju, nabavku i razmjenu bibliotečke građe.

Biblioteka Zemaljskog muzeja BiH nikada do sad nije koristila elektronički sistem obrade publikacija, tako da su svi svesci publikacija inventarisani, katalogizirani i obrađeni, a metapodaci pohranjeni u lisne kataloge i inventare, i upravo je pristupanje u neki od bibliotečko-informativnih sistema i bilo tema ove stručne posjete, uz razgovor o digitalizaciji vrijedne i stare građe.

Građa koju posjeduje Biblioteka Zemaljskog muzeja je sistematski prikupljana 135 godina i odnosi se na oblasti arheologije, historije, etnologije, folkloristike, mineralogije, geologije, botanike, zoologije i muzeologije, a veliki broj zbirki je raritetnog karaktera. Biblioteka Zemaljskog muzeja BiH posjeduje značajnu zbirku periodike i dnevnih novina koje datiraju od austrougarskog perioda do danas, tako da bi izrada elektronskih kataloga koji će biti online dostupni bila odlična vijest za istraživače historije naše domovine.