Studentice bibliotekarstva na praksi u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Studentice bibliotekarstva na praksi u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, koja prikuplja i čuva pet stotina godina pamćenja i tragova kulturne historije Bosne i Hercegovine, nastoji okupiti mlade ljude i ponuditi im priliku da i sami steknu iskustva rada u Biblioteci.

U protekloj godini bibliotečku praksu su obavile i studentice master studija bibliotekarstva Lamija Selhanović i Džena Škokan. Ove vrijedne buduće bibliotekarke su pregledale, popisale i pripremile za obradu knjige iz starog fonda Gazijine biblioteke, te knjige iz biblioteka Safeta Halilovića, Seida Traljića, Ismeta Bušatlića, Ibrahima Bušatlije, Š. Berbića i Nedima Muminovića, što je ukupno 12.898 publikacija.

Njihovo iskustvo rada u Gazi Husrev-begovoj biblioteci je iznimno pozitivno, o čemu svjedoče i njihovi komentari.

Rad u Gazi Husrev-begovoj biblioteci za mene predstavlja jedno važno profesionalno i životno iskustvo. To je zapravo mjesto gdje sam napravila svoje prve korake i stekla vrijedna praktična znanja u bibliotečkoj struci i za mene će uvijek nositi jednu posebnu, sentimentalnu vrijednost. Angažman na Odjeljenju monografskih i serijskih publikacija dodatno je produbio moju ljubav prema knjizi. Osjećam veliku zahvalnost kolektivu ove biblioteke koji mi je dao temelje za moj cjeloživotni proces učenja, na njihovoj kontinuiranoj podršci, dobroti, ljudskosti i kreiranju prijatne radne atmosfere. Počastvovana sam što sam iz dva navrata mogla dati svoj doprinos ovoj uglednoj instituciji i raditi posao “čuvara knjige” za koji sam se i školovala. – izjavila je Lamija Selhanović.

Zahvaljujemo se dragim studenticama na požrtvovanosti i vrijednom radu u prethodnim mjesecima.