U susret manifestaciji „Dani džemata i džamija“

U susret manifestaciji „Dani džemata i džamija“

U okviru priprema za manifestaciju „Dani džemata i džamija“ koju tradicionalno svake godine organizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci održan sastanak predstavnika ove Uprave i predstavnika Biblioteke.

Sastanku su prisustvovali direktor Uprave za vjerske poslove hfz. dr. Mensur Malkić, te njegovi saradnici Mensur ef. Pašalić, Bahrudin ef. Čolo i Meho ef. Šljivo. Domaćini su im bili direktor Biblioteke mr. Osman Lavić sa saradnicima hfz. Hamzom Lavićem i Šahsenom Đulović.

Uprava za vjerske poslove i ove godine će organizirati bogat program manifestacije „Dani džemata i džamija“, a jedan od predviđenih sadržaja je i izložba „Džamije Bošnjaka u Istanbulu“ koju priprema Odjeljenje specijalnih zbirki Gazi Husrev-begove biblioteke. Kako i sam naziv govori, izložba će tretirati džamije koje su izgradili bošnjački vakifi u Istanbulu, a ekipa uposlenika Biblioteke izložbu priprema na osnovu arhivskih dokumenata koji se čuvaju u Biblioteci i u saradnji sa profesionalnim fotografom koji je, za potrebe ove izložbe, napravio originalne fotografije tih džamija u današnjem stanju.

Direktor Uprave za vjerske poslove, dr. Mensur Malkić izrazio je zadovoljstvo što će Biblioteka i ove godine biti dio Manifestacije koja ima za cilj podsjetiti na stradanje, rušenje i oštećenje velikog broja džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom agresije na BiH, kao i ukazati na važnost i afirmaciju džemata kao osnovne i temeljne organizacione jedinice IZ.

Na sastanku se govorilo o detaljima i tehničkim pitanjima organiziranja konkretne izložbe, ali i o drugim vidovima saradnje i zajedničkim projektima Uprave za vjerske poslove i Gazi Husrev-begove biblioteke. S obje strane je iskazana spremnost i volja za realizaciju zajedničkih projekata i sadržaja u budućnosti.