UPRILIČEN DAN KORISNIKA GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE U SARAJEVU

UPRILIČEN DAN KORISNIKA GAZI HUSREV-BEGOVE BIBLIOTEKE U SARAJEVU

U utorak, 9. januara 2024. godine, obilježen je Dan korisnika Gazi Husrev-begove biblioteke, koji se organizira sedmi put od preseljenja u novu zgradu 2014. godine. Tom prilikom prisutnima se obratio koordinator Odjeljenja za korisnike mr. Mustafa Berhamović, koji je svoje obraćanje okupljenim članovima i uposlenicima Biblioteke počeo Kur'anskom porukom koja glasi: “I reci: Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici….“

Spomenutim kur'anskim ajetom studentima je poslao poruku da će plodove svog truda i rada u budućnosti vidjeti i od njih imati koristi.

Kao i prethodnih godina, dodijeljene su nagrade najredovnijim korisnicima, koji su ostvarili najviše posjeta Biblioteci tokom 2023. godine, a to su: Kerim Imamović – svršenik Gimnazije u Sarajevu, koji je ostvario 224 posjete, Fatih Uzunali – doktorant na fakultetu političkih nauka Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, sa ostvarenih 130 posjeta i Imela Konjalić – studentica druge godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, sa ostvarenih 128 posjeta.

Oni su kao poklon dobili besplatne godišnje članarine i odabrane knjige kao vid priznanja za redovnost, marljiv rad i privrženost Biblioteci i knjizi. Nagrade najredovnijim korisnicima uručio je direktor Biblioteke mr.Osman Lavić.

 

Gazi Husrev-begova biblioteka trenutno broji 3.254 člana od čega je 425 aktivnih, uz napomenu da se broj novih učlanjenja svakodnevno povećava. Potrebno je istaći da je čitaonicu tokom 2023. godine koristilo 827 korisnika, koji su ostvarili 8.150 posjeta.

S ponosom možemo reći da nam svoje povjerenje poklanjaju učenici, studenti, istraživači, penzioneri i svi ljubitelji knjige iz naše zemlje, ali i iz inostranstva. Kolektiv Gazi Husrev-begove biblioteke, a posebno Odjeljenje za korisnike u kojem rade: Kerim Njemčević, Adnan Ćurovac i mr. Mustafa Berhamović, nastoje obezbjediti što bolju uslugu i ambijent, kako bi korisnici bili u potpunosti zadovoljni.