Večer sa Emirom Hadžihafizbegovićem

Večer sa Emirom Hadžihafizbegovićem

Hadžihafizbegović: Biće BiH je jače od svih neprijatelja

U četvrtak 30. novembra 2017. godine u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke upriličena je ”Večer sa Emirom Hadžihafizbegovićem”. Ovo ugodno druženje održano je u sklopu 13. manifestacije ”Selam, ya Resulallah”, a moderator je bio mr. Muhamed ef. Velić.

Jedan od najvećih bh. umjetnika i glumaca, osvrnuo se na Dane o Allahovom Poslaniku ”Selam, ya Resulallah” istaknuvši kako mu je čast biti dijelom jedne ovakve manifestacije koja nas podsjeća na Muhammeda a.s, koji je i njemu samom inspiracija i uzor. G. Hadžihafizbegović se dotakao aktuelne situacije u društvu i državi, ali i drugih aktuelnih tema koje se tiču Bosne i Hercegovine koja je po njemu počašćena komparativnim povijesnim i religijskim mixom.

Govoreći o Bošnjacima, njihovim dobrim stranama ali i mahanama, kroz niz anegdota i interesantnih priča, Hadžihafizbegović je osvojio brojnu publiku koja je uzvraćala aplauzima.

Njegova poruka je bila da je biće Bosne i Hercegovine jače od svih neprijatelja uprkos brojnim iskušenjima koje su zadesile Bosnu i Bošnjake i koje po njemu treba shvatati kao nagradu. Prema njemu potrebno je da se društvo u kojem živimo vrati esencijalnim vrijednostima, poput porodice i kulture.

– Ne mogu da shvatim takav odnos prema kulturnom ambijentu i zaista je vrijeme za kulturni bunt. Cjelokupno društvo je antikulturno i primitivizam buja na svakom koraku i svaka borba protiv toga je trijumf kulture. Protiv tog cunamija primitivizma možemo se boriti samo kulturnim polugama – poručio je Hadžihafizbegović, koji smatra kako se sa ljudima ne radi dovoljno i kako je problem manjak strategije.

Prema Hadžihafizbegoviću potrebno je prestati sa podjelama, jer ljudi se mogu dijeliti samo na realizirane i nerealizirane i to pitanje po njemu je pitanje duhovne vertikale.

– Ovdje je zlo aktivno, a dobro je pasivno, i mi smo pristali da živimo u takvom ambijentu i u jednom manipulativnom društvu u kojem ne pokazujemo želju za promjenom, a svaka promjena ka boljem kreće od nas samih. Kodirani smo da prepoznajemo samo negativne stvari i zato moramo raditi na popravljanju stanja duha našeg naroda – poruka je g. Hadžihafizbegovića koji je prisutne oduševio izvedbom jednog dijela svoga monologa o Bosni.

Prisutne je svojim izvedbama, počastio Latif Moćević, a na samom kraju, glavni imam MIZ-e Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, gostu je uručio zahvalnicu i prigodan poklon povodom njegovog učešća u manifestaciji ”Selam, ya Resulallah”.

Prisutne je svojim izvedbama, počastio Latif Moćević, a na samom kraju, glavni imam MIZ-e Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, gostu je uručio zahvalnicu i prigodan poklon povodom njegovog učešća u manifestaciji ”Selam, ya Resulallah”.