Za deset dana Gazi Husrev-begovu biblioteku posjetilo 1500 posjetitelja

Za deset dana Gazi Husrev-begovu biblioteku posjetilo 1500 posjetitelja

Ovih dana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci bilo je veoma dinamično. Naime, u proteklih deset dana Biblioteku je posjetilo oko 1500 posjetitelja, većinom učenika osnovnih škola, kao i nekoliko grupa studenata i drugih organiziranih grupa.

Više od hiljadu učenika sedmih razreda iz 15 osnovnih škola s područja općine Novi Grad posjetili su Gazi Husrev-begovu biblioteku u periodu od 31.5. do 9.6. 2023. godine. Ova posjeta je dio projekta kojeg ova sarajevska općina već tradicionalno sprovodi duži niz godina. Projekat se realizira putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Novi Grad Sarajevo s ciljem podizanja svijesti učenika o značaju i važnosti kulturne baštine Sarajeva i BiH, kao i njihovo lično upoznavanje sa kulturno – historijskim nasljeđem. Za učenike i njihove nastavnike Općina je osigurala prevoz od škola do institucija i nazad.

Osim ovih učenika, Gazi Husrev-begovu biblioteku je, krajem maja i početkom juna 2023. godine posjetilo  i nekoliko drugih grupa: 50 učenika osnovne škole iz Bosanske Krupe, grupa učenika iz OŠ “Saburina” iz Sarajeva, grupa žena iz džemata Islamskog centra Ljubljana iz Slovenije, dvije grupe studenata sa Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, grupa studenata sa Filozofskog fakulteta UNSA – Odsjek za književnost i bibliotekarstvo, grupa mektebske djece iz džemata Ahmići, te grupa bibliotekara iz Samobora, Republika Hrvatska.

Sve grupe su imale priliku upoznati se sa historijatom, fondovima i radom naše Biblioteke, te uz stručno osoblje obići muzej, čitaonicu, depo, kao i Odjeljenje za konzervaciju i restauraciju.