Zbirka umjetničkih fotografija poklonjena Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Zbirka umjetničkih fotografija poklonjena Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Turski umjetnici i fotografi Rehe Bilira i Ahmet Serdar Akyaya, 01.02.2018. godine, poklonili su Gazi Husrev-begovoj biblioteci 85 umjetničkih fotografija. Gosopodin Ahmet Serdar Akyaya poklonio je Biblioteci kolekciju fotografija pod nazivom Moji korijeni. Fotografije prikazuju različite dijelove i kulturne spomenike Turske, a izrađene su u monohram (crno-bijeloj) tehnici.

Gospodin Rehe Bilira poklonio je Biblioteci kolekciju umjetničkih fotografija pod nazivom Trenutak uzdaha. Fotografije prikazuju derviše mevlevijskog tarikata sa stihovima Mevlane Dželaludin Rumija. U kolekciji se nalazi ukupno 38 umjetničkih fotografija, od kojih je 9 izrađeno u monohram (crno-bijeloj) tehnici, a 29 u koloru.

slika2

Fotografije su poklonjene Gazi Husrev-begovoj biblioteci posredovanjem bosanskohercegovačkog umjetnika i fotografa Faruka Ibrahimovića, koji je podsjećanja radi tokom 2017. godine Biblioteci poklonio svojih 60 umjetničkih fotografija. Radi se o zbirci fotografija nišana iz ciklusa ”Posuđeno vrijeme” koje su nastajale nekoliko godina u fotografskim putovanjima autora širom Bosne i Hercegovine.
Gazi Husrev-begova biblioteka se najtoplije zahvaljuje vakifima na vrijednim poklonima, u nadi da će i drugi, potaknuti ovim primjerom, svoje stare fotografije, razglednice i umjetničke slike ponuditi na otkup ili pokloniti Biblioteci, gdje će biti registrirane, smještene u adekvatnim uslovima i sačuvane od daljeg propadanja.