Donacija knjiga džematu Šatorovići u Brčkom

Donacija knjiga džematu Šatorovići u Brčkom

Gazi Husrev-begova biblioteka je dana 01.02.2021. godine uzela učešće u još jednom hairli projektu i uspostavila saradnju sa bibliotekom džemata Šatorovići, Medžlis Islamske zajednice Brčko. Radi se o džematskoj biblioteci koja nosi naziv Sead ef. Hodžić i koja djeluje u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Fuad-ef. Karahasanović nam se obratio molbom da donacijom knjiga podržimo njihov rad. Naime, vrijedne džamatlije Šatorovića su pokrenule osnivanje biblioteke u sklopu džamije i u toj akciji su već prikupili određeni broj knjiga, a planiraju napraviti i čitaonicu.

Bilo nam je zadovoljstvo da izdvojimo jedan broj izdanja Gazi Husrev-begove biblioteke i drugih knjiga koje su trenutno višak u našim fondovima i da ih proslijedimo navedenom džematu, odnosno njegovim članovima na korištenje.

Inače, Gazi Husrev-begova biblioteka nastoji biti dijelom rada ostalih biblioteka u sklopu ustanova Islamske zajednice. Publikacije čiji broj prevazilazi potrebe naših fondova i korisnika rado prosljeđujemo manjim i slabije opremljenim bibliotekama. U sklopu ovih aktivnosti  organiziramo i godišnje Susrete bibliotekara, posjećujemo biblioteke i upoznajemo se s njihovim radom i izazovima na koje nailaze, te nastojimo pružiti stručnu podršku i pomoć kada je to potrebno.

Čestitamo vrijednom imamu i džematlijama Šatorovića na ovom lijepom projektu i želimo im puno uspjeha u daljnjem radu.