Gospođa Emine Erdogan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Gospođa Emine Erdogan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

Prva dama Turske, gospođa Emine Erdogan jučer je, 20.5.2015, posjetila Gazi Husrev-begovu biblioteku. U njenoj pratnji su, između ostalih, bile i gospođa Sebija Izetbegović – supruga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i gospođa Tomurcuk Erginay – supruga ambasadora Republike Turske u BiH.

Delegaciju su dočekali uposlenici Biblioteke na čelu sa v.d. direktora gospodinom Muhamedom Hodžićem i prof. Azrom Gadžo-Kasumović koja vodi Arhiv osmanskih dokumenata u Biblioteci.

Na početku su gosti pogledali izložbu ”Masovne grobnice u BiH”, autora Muhameda Mujkića, koja je vidno ostavila snažan uticaj na njih, a zatim muzej Gazi Husrev-begove biblioteke i jedan depo. Gospođa Erdogan izrazila je svoje veliko zadovoljstvo onim što je vidjela, a rado se upisala i u Knjigu utisaka gdje je kazala:

”Veoma sam sretna što sam, u okviru posjete našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini, bila u Sarajevu i što sam posjetila Gazi Husrev-begovu biblioteku. Ovo je istinska riznica znanja Vaše zemlje, i u isto vrijeme zaštitnik njenog kulturnog naslijeđa. Postojanje odjela za restauraciju i konzervaciju, također, pokazuje da Gazi Husrev-begova biblioteka čuva historiju bošnjačkog naroda. Čestitam svima koji su dio toga! Prijateljstvo između Bosne i Hercegovine i Turske je beskrajno!”

Turska delegacija je ovom prilikom poklonila Biblioteci paket knjiga, a predstavnici Biblioteke su gospođama Erdogan i Izetbegović poklonili reprint izdanja poznatog rukopisa mushafa Fadil-paše Šerifovića.